Alcoa boekte in het laatste kwartaal van 2012 een omzet van 5,9 miljard dollar. Dit is licht lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar betekent wel dat de groep de trend van de vorige kwartalen bijna heeft kunnen keren. Analisten mikten op hun beurt op een omzet van 5,6 miljard dollar.

Nog belangrijker is het feit dat Alcoa een nettowinst van 242 miljoen dollar boekte, tegenover een verlies van 191 miljoen dollar een jaar eerder. Per aandeel is dit 6 dollarcent wat overeenkomt met de verwachtingen van analisten. De nettowinst is het resultaat van besparingen en een stijging van de gemiddelde verkoopprijs. Deze laatste klokte het voorbije kwartaal af op 2.325 dollar per ton, tegenover 2.222 dollar per ton in het derde kwartaal.

Alcoa toont zich optimistischer wat betreft de vooruitzichten voor dit jaar, zeker in vergelijking met drie maanden geleden. De wereldwijde vraag naar aluminium zou in 2013 met 7% stijgen. Volgens Klaus Kleinfeld, de topman van de groep, is de Chinese vraag sterk hersteld, en stijgt ook de vraag in de VS waar de bouwsector langzaam herstelt van de crisis. Europa blijft volgens Kleinfeld aanmodderen, maar houdt zich sterker dan verwacht. Als producent van aluminium, een basisproduct voor heel wat sectoren, wordt Alcoa algemeen beschouwd als een graadmeter voor de economie.

Alcoa boekte in het laatste kwartaal van 2012 een omzet van 5,9 miljard dollar. Dit is licht lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar betekent wel dat de groep de trend van de vorige kwartalen bijna heeft kunnen keren. Analisten mikten op hun beurt op een omzet van 5,6 miljard dollar.Nog belangrijker is het feit dat Alcoa een nettowinst van 242 miljoen dollar boekte, tegenover een verlies van 191 miljoen dollar een jaar eerder. Per aandeel is dit 6 dollarcent wat overeenkomt met de verwachtingen van analisten. De nettowinst is het resultaat van besparingen en een stijging van de gemiddelde verkoopprijs. Deze laatste klokte het voorbije kwartaal af op 2.325 dollar per ton, tegenover 2.222 dollar per ton in het derde kwartaal.Alcoa toont zich optimistischer wat betreft de vooruitzichten voor dit jaar, zeker in vergelijking met drie maanden geleden. De wereldwijde vraag naar aluminium zou in 2013 met 7% stijgen. Volgens Klaus Kleinfeld, de topman van de groep, is de Chinese vraag sterk hersteld, en stijgt ook de vraag in de VS waar de bouwsector langzaam herstelt van de crisis. Europa blijft volgens Kleinfeld aanmodderen, maar houdt zich sterker dan verwacht. Als producent van aluminium, een basisproduct voor heel wat sectoren, wordt Alcoa algemeen beschouwd als een graadmeter voor de economie.