Bell Labs, het onderzoekscentrum van Alcatel-Lucent (Euronext Parijs en NYSE: ALU), heeft met 10 gigabytes per seconde (Gbps) een nieuw snelheidsrecord voor breedband gevestigd, gebruik makend van klassieke telefoonlijnen en een technologie - momenteel nog in testfase - die demonstreert hoe bestaande kopernetwerken benut kunnen worden om symmetrische ultrasnelle breedband van 1 Gbps te leveren.

'Symmetrische' 1 Gbps-diensten - waarbij de bandbreedte gesplitst kan worden om simultane up- en downsloadsnelheden van 1 Gbps te voorzien - vormen een enorme doorbraak voor breedband via koperlijnen.

Operatoren kunnen immers internetsnelheden aanbieden die gelijk lopen met de fiber-to-the-homediensten. Op plaatsen waar het fysisch, economisch of esthetisch niet mogelijk is om nieuwe glasvezelkabels tot aan huis te brengen, betekent dit een immens zakelijk voordeel.

Glasvezel kan tot aan de stoeprand, de muur of de kelder van een gebouw lopen, waarna het bestaande kopernetwerk de laatste meters overbrugt.

Bell Labs, het onderzoekscentrum van Alcatel-Lucent (Euronext Parijs en NYSE: ALU), heeft met 10 gigabytes per seconde (Gbps) een nieuw snelheidsrecord voor breedband gevestigd, gebruik makend van klassieke telefoonlijnen en een technologie - momenteel nog in testfase - die demonstreert hoe bestaande kopernetwerken benut kunnen worden om symmetrische ultrasnelle breedband van 1 Gbps te leveren. 'Symmetrische' 1 Gbps-diensten - waarbij de bandbreedte gesplitst kan worden om simultane up- en downsloadsnelheden van 1 Gbps te voorzien - vormen een enorme doorbraak voor breedband via koperlijnen. Operatoren kunnen immers internetsnelheden aanbieden die gelijk lopen met de fiber-to-the-homediensten. Op plaatsen waar het fysisch, economisch of esthetisch niet mogelijk is om nieuwe glasvezelkabels tot aan huis te brengen, betekent dit een immens zakelijk voordeel. Glasvezel kan tot aan de stoeprand, de muur of de kelder van een gebouw lopen, waarna het bestaande kopernetwerk de laatste meters overbrugt.