De nettowinst die in 2011, na jarenlange verliezen, werd gerealiseerd kan wel eens de uitzondering op de regel geweest zijn. Alcatel Lucent heeft vandaag zijn vooruitzichten voor 2012 neerwaarts moeten bijstellen na ontgoochelende resultaten voor het tweede kwartaal. Volgens tijdelijke cijfers heeft de groep een operationeel verlies van 40 miljoen EUR moeten slikken op een omzet van iets meer dan 3,5 miljard EUR.

Voor het hele jaar verwacht Alcatel Lucent dat de operationele winstmarge van vorig jaar (3,9%) niet gehaald zal worden, terwijl begin dit jaar nog gemikt werd op een verbetering van die marge. De producent van telecomuitrusting heeft echter geen gedetailleerde vooruitzichten gegeven. Dit zal pas gebeuren op 26 juli wanneer de definitieve resultaten voor het tweede kwartaal worden vrijgegeven.

Men kan er niet naast kijken dat de winstgevendheid de achillespees blijft van Alcatel Lucent. De groep ondervindt zware concurrentie van de Chinese producenten Huawei en ZTE die volop profiteren van de zeer sterke vraag uit Azië. Hoewel kostenbesparingen op het programma staan, blijven deze onvoldoende om de groep terug op de rails te zetten.

Cédric Boitte

www.accioz.be

De nettowinst die in 2011, na jarenlange verliezen, werd gerealiseerd kan wel eens de uitzondering op de regel geweest zijn. Alcatel Lucent heeft vandaag zijn vooruitzichten voor 2012 neerwaarts moeten bijstellen na ontgoochelende resultaten voor het tweede kwartaal. Volgens tijdelijke cijfers heeft de groep een operationeel verlies van 40 miljoen EUR moeten slikken op een omzet van iets meer dan 3,5 miljard EUR.Voor het hele jaar verwacht Alcatel Lucent dat de operationele winstmarge van vorig jaar (3,9%) niet gehaald zal worden, terwijl begin dit jaar nog gemikt werd op een verbetering van die marge. De producent van telecomuitrusting heeft echter geen gedetailleerde vooruitzichten gegeven. Dit zal pas gebeuren op 26 juli wanneer de definitieve resultaten voor het tweede kwartaal worden vrijgegeven.Men kan er niet naast kijken dat de winstgevendheid de achillespees blijft van Alcatel Lucent. De groep ondervindt zware concurrentie van de Chinese producenten Huawei en ZTE die volop profiteren van de zeer sterke vraag uit Azië. Hoewel kostenbesparingen op het programma staan, blijven deze onvoldoende om de groep terug op de rails te zetten.Cédric Boittewww.accioz.be