AkzoNobel wilde sinds het aantreden van de nieuwe topman deze lente af van de Noord-Amerikaanse decoratieve verftak. PGG is de perfecte koper.

Het bedrijf breidt de verfactiviteiten in de VS uit en wordt een geduchte concurrent voor marktleider Sherwin Williams. De overnamesom kan simpel worden betaald omdat PPG voldoende geld in kas heeft en over een sterke balans beschikt.

Voor AkzoNobel betekent de verkoop een afboeking op goodwill omdat de activiteiten onder de boekwaarde worden verkocht. De overname van de Britse verfproducent ICI, eigenaar van de Amerikaanse activiteiten, is daarmee geen goede investering geweest.

De extra contanten zijn goed nieuws voor het bedrijfspensioenfonds van AkzoNobel, dat wacht op bijstortingen. Andere investeringen die met de opbrengst worden gedaan door de grootste verfproducent ter wereld richten zich vooral op opkomende markten.

De desinvestering is goed nieuws voor zowel AkzoNobel als PGG. Het Nederlandse bedrijf is van een verliesgevend onderdeel verlost, terwijl het Amerikaanse bedrijf zijn positie op de thuismarkt versterkt. ABN Amro heeft een neutraal advies.

AkzoNobel wilde sinds het aantreden van de nieuwe topman deze lente af van de Noord-Amerikaanse decoratieve verftak. PGG is de perfecte koper. Het bedrijf breidt de verfactiviteiten in de VS uit en wordt een geduchte concurrent voor marktleider Sherwin Williams. De overnamesom kan simpel worden betaald omdat PPG voldoende geld in kas heeft en over een sterke balans beschikt. Voor AkzoNobel betekent de verkoop een afboeking op goodwill omdat de activiteiten onder de boekwaarde worden verkocht. De overname van de Britse verfproducent ICI, eigenaar van de Amerikaanse activiteiten, is daarmee geen goede investering geweest. De extra contanten zijn goed nieuws voor het bedrijfspensioenfonds van AkzoNobel, dat wacht op bijstortingen. Andere investeringen die met de opbrengst worden gedaan door de grootste verfproducent ter wereld richten zich vooral op opkomende markten. De desinvestering is goed nieuws voor zowel AkzoNobel als PGG. Het Nederlandse bedrijf is van een verliesgevend onderdeel verlost, terwijl het Amerikaanse bedrijf zijn positie op de thuismarkt versterkt. ABN Amro heeft een neutraal advies.