Het grootste deel van de verslechtering van de concurrentiepositie van de perifere landen in de aanloop naar de crisis was volgens Bart Van Craeynest van Petercam te wijten aan de versteviging van de euro (zie ook https://insights.petercam.com/developed-markets/the-eurozone-needs-a-weaker-euro). Ook in die zin is een zwakkere euro nodig.

De ECB zou eigenlijk veel meer op een verzwakking van de euro moeten aansturen. Het risico op inflatie in de eurozone blijft daarbij nagenoeg onbestaande. Vanuit die hoek loert volgens Bart Van Craeynest dus duidelijk geen enkel gevaar. De euro is vandaag iets lager geopend, waardoor de koers is teruggevallen tot onder het niveau van 1,31 dollar.

Het grootste deel van de verslechtering van de concurrentiepositie van de perifere landen in de aanloop naar de crisis was volgens Bart Van Craeynest van Petercam te wijten aan de versteviging van de euro (zie ook https://insights.petercam.com/developed-markets/the-eurozone-needs-a-weaker-euro). Ook in die zin is een zwakkere euro nodig. De ECB zou eigenlijk veel meer op een verzwakking van de euro moeten aansturen. Het risico op inflatie in de eurozone blijft daarbij nagenoeg onbestaande. Vanuit die hoek loert volgens Bart Van Craeynest dus duidelijk geen enkel gevaar. De euro is vandaag iets lager geopend, waardoor de koers is teruggevallen tot onder het niveau van 1,31 dollar.