Dan Gross, journalist bij onder andere Newsweek, is van mening dat de ondergang van AIG een regelrechte ramp was voor de financiële wereld. Die ramp was echter minder groot dan algemeen wordt aangenomen.

Mogelijk wordt de verzekeraar toch niet de bodemloze put waarvoor hij werd aanzien. De koers van het aandeel AIG is recent fors gestegen, waarbij er zelfs sprake is van een verdrievoudiging. Dat betekent dat de beleggers opnieuw vertrouwen meer hebben in de verzekeraar.

Daar zijn volgens Gross verschillende redenen voor. Op de eerste plaats heeft AIG duidelijk werk gemaakt van het verkopen van niet-kernactiviteiten om de financiële situatie te zuiveren. Die verkopen hebben al tientallen miljarden dollars opgeleverd.

Daarnaast hebben de marktomstandigheden er toe bijgedragen dat de portefeuille aan toxic assets, portefeuille die nu in handen is van de Amerikaanse staat, opnieuw meer waard is.

De staat heeft die in handen gekregen wanneer de prijzen naar een dieptepunt waren gezakt. Inmiddels zijn die toxic assets veel meer waard dan op het tijdstip van het reddingsplan.

Als gevolg daarvan zou de schade voor de Amerikaanse belastingbetaler geen 182 miljard dollar bedragen, maar wel 12 tot 20 miljard dollar. Het verhaal van AIG kan ook richtinggevend zijn voor andere financiële instellingen, die hun portefeuille met gifkredieten eveneens in waarde zien stijgen.

Dan Gross, journalist bij onder andere Newsweek, is van mening dat de ondergang van AIG een regelrechte ramp was voor de financiële wereld. Die ramp was echter minder groot dan algemeen wordt aangenomen. Mogelijk wordt de verzekeraar toch niet de bodemloze put waarvoor hij werd aanzien. De koers van het aandeel AIG is recent fors gestegen, waarbij er zelfs sprake is van een verdrievoudiging. Dat betekent dat de beleggers opnieuw vertrouwen meer hebben in de verzekeraar. Daar zijn volgens Gross verschillende redenen voor. Op de eerste plaats heeft AIG duidelijk werk gemaakt van het verkopen van niet-kernactiviteiten om de financiële situatie te zuiveren. Die verkopen hebben al tientallen miljarden dollars opgeleverd. Daarnaast hebben de marktomstandigheden er toe bijgedragen dat de portefeuille aan toxic assets, portefeuille die nu in handen is van de Amerikaanse staat, opnieuw meer waard is. De staat heeft die in handen gekregen wanneer de prijzen naar een dieptepunt waren gezakt. Inmiddels zijn die toxic assets veel meer waard dan op het tijdstip van het reddingsplan. Als gevolg daarvan zou de schade voor de Amerikaanse belastingbetaler geen 182 miljard dollar bedragen, maar wel 12 tot 20 miljard dollar. Het verhaal van AIG kan ook richtinggevend zijn voor andere financiële instellingen, die hun portefeuille met gifkredieten eveneens in waarde zien stijgen.