De winst per aandeel bedroeg in 2012 USD 2,16 tegen USD 1,20 een jaar eerder.De detailhandelstak zag de omzet met 8% stijgen, maar de verkoop van kunstmest daalde met7%.

Dat kwam doordat er in de tweede jaarhelft van 2012 vanuit India en China minder vraag was naar Potash, dat ook goedkoper was geprijsd. De operationele kasstroom is met USD 2,1 miljard in 2012 sterk.

Een grote aandeelhouder - het hedgefonds Jana met een 7%-belang - wil Agrium opsplitsen in een detailhandel en agrochemische tak.

Dat creëert meer aandeelhouderswaarde en lijkt logisch. Op 9 april bespreken de aandeelhouders het voorstel.

Agrium legde sterke resultaten voor in een sterk volatiele markt maar de vraag van boeren neemt toe in aanloop naar een sterk zaaiseizoen in de Verenigde Staten.

Het inkomen en daarmee ook de koopkracht van Amerikaanse boeren zal dit jaar met 15% stijgen tot USD 128 miljard, volgens het ministerie van Landbouw.

Agrium is producent van allerlei bemestingsproducten. Met name de stikstofactiviteiten, waarvoor aardgas als grondstof nodig is, zien de marges goed ontwikkelen vanwege de overvloedige aanwezigheid van goedkoop schaliegas in de Verenigde Staten.

ABN Amro handhaaft de opinie Kopen/Aanbevolen voor het aandeel met een koersdoel van USD 140.

De winst per aandeel bedroeg in 2012 USD 2,16 tegen USD 1,20 een jaar eerder.De detailhandelstak zag de omzet met 8% stijgen, maar de verkoop van kunstmest daalde met7%. Dat kwam doordat er in de tweede jaarhelft van 2012 vanuit India en China minder vraag was naar Potash, dat ook goedkoper was geprijsd. De operationele kasstroom is met USD 2,1 miljard in 2012 sterk. Een grote aandeelhouder - het hedgefonds Jana met een 7%-belang - wil Agrium opsplitsen in een detailhandel en agrochemische tak. Dat creëert meer aandeelhouderswaarde en lijkt logisch. Op 9 april bespreken de aandeelhouders het voorstel. Agrium legde sterke resultaten voor in een sterk volatiele markt maar de vraag van boeren neemt toe in aanloop naar een sterk zaaiseizoen in de Verenigde Staten. Het inkomen en daarmee ook de koopkracht van Amerikaanse boeren zal dit jaar met 15% stijgen tot USD 128 miljard, volgens het ministerie van Landbouw. Agrium is producent van allerlei bemestingsproducten. Met name de stikstofactiviteiten, waarvoor aardgas als grondstof nodig is, zien de marges goed ontwikkelen vanwege de overvloedige aanwezigheid van goedkoop schaliegas in de Verenigde Staten. ABN Amro handhaaft de opinie Kopen/Aanbevolen voor het aandeel met een koersdoel van USD 140.