Ageas loopt schade op door Britse overstromingen

© belga

De Europese beurzen trokken nog een spurtje richting het einde van het jaar. De Stoxx Europe 600-index won 1,4 procent. December blijft niettemin een teleurstellende beursmaand, met voorlopig zowat 4 procent verlies voor de korf met de belangrijkste Europese aandelen. In Brussel boekte de Bel-20 1,8 procent winst.

In het Verenigd Koninkrijk is de waterellende nog niet voorbij, maar de eerste kostenramingen worden toch al gemaakt. Volgens de consultant PwC kunnen de verliezen voor de verzekeraars tot 1 miljard pond oplopen (1,35 miljard euro). Slecht nieuws voor Ageas (+1,6%), dat een grote speler is op de Britse markt van de schadeverzekeringen. Het is nog te vroeg om de definitieve rekening te maken voor de Belgische verzekeraar, want de schadeclaims lopen nog volop binnen. Maar we kunnen wel terugblikken naar de gevolgen van vorig jaar. Ook toen kende het Verenigd Koninkrijk een periode met zware overstromingen. In het eerste kwartaal ging de nettowinst voor de Britse tak daardoor kopje-onder tegenover de stevige winst een jaar eerder. De drie daaropvolgende kwartalen met winst konden de rode cijfers wel nog uit de jaarrekening wissen.

De vraag rijst natuurlijk of die periodes van overstromingen nog een uitzondering zijn of een permanent gevolg van de klimaatverandering. Mark Carney, de voorzitter van de Britse centrale bank en de man die over de financiële stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk moet waken, waarschuwde vorig jaar alvast voor de mogelijk zware gevolgen van de klimaatverandering voor de verzekeraars. Niet alleen dreigen ze te verdrinken in schadeclaims, verzekeraars zitten ook op een grote beleggingsportefeuille. En die dreigt de gevolgen te dragen van de omslag die de economie moet maken om de opwarming van de aarde het hoofd te bieden.

De strijd om Spadel (+1,2%) is nog niet gestreden. Deminor liet in persbericht weten dat het zich blijft verzetten tegen het uitkoopbod van sterke man Marc du Bois. Na de tweede biedronde heeft Du Bois 93 procent van de aandelen in handen, terwijl 95 procent nodig is om het waterbedrijf van de beurs te halen. In principe kan Du Bois nog een verzoek indienen bij de toezichthouder FSMA om het aandeel toch te schrappen. Maar door het verzet van Deminor – dat naar eigen zeggen meer dan 5 procent van de aandelen vertegenwoordigt – lijkt de kans klein dat de FSMA dat verzoek inwilligt. Deminor eist ook dat Du Bois 36 miljoen euro uitkeert in de vorm van een uitzonderlijk dividend. Die operatie stond pas gepland ná de beursexit, maar volgens het advieskantoor moet de zogenoemde overtollige cash nu ook richting de kleine aandeelhouders vloeien.

Adidas (+2,3%) maakte zich in een interview sterk dat het niet onder druk staat van zijn aandeelhouders om Reebok te verkopen. Die geruchten deden de ronde na de intrede van enkele grote partijen in het aandeelhouderschap. Een van de grote jongens die onlangs aan boord kwamen, is GBL, de holding van miljardair Albert Frère. Maar voor GBL is Adidas een belegging op lange termijn, die past in de strategie om de portefeuille te diversifiëren. Het lijkt dan ook weinig waarschijnlijk dat de Belgische holding haar relatie met het management op het spel zet om snel activa de deur uit te krijgen.

Woensdag

Zo kort voor de jaarwisseling staat morgen nog weinig belangrijks op de agenda. Eén cijfer zal nog veel aandacht krijgen: in de Verenigde Staten verschijnen data over de olievoorraden. Dezer dagen leggen beleggers wereldwijd elke indicatie over de richting van de oliemarkt onder een microscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content