Maar in Azië was de stemming beter met als voorbeeld een stijging van de Hang Seng uit Hong Kong met ruim 1%.

Ook Japan wist na de eerdere daling flink te herstellen en sloot donderdag uiteindelijk met een winst van 1,7%.

De Europese beurzen kenden de afgelopen week een meer gelijkmatige stijging, zij het dat de Britse FTSE-100 een verlies van 0,5% moest incasseren.

De Duitse DAX-30 en de Franse CAC-40 wonnen respectievelijk 0,9% en 0,5%. De Nederlandse AEX spande de kroon met een stijging van 1%.

Dat werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door Royal Dutch Shell, dat bekendmaakte dat het dividend in het vervolg in contanten in plaats van in aandelen wordt uitbetaald en dat er een efficiënter inkoopprogramma van aandelen zal worden opgesteld.

Beleggers konden dit wel waarderen en de stijging van de zwaargewicht in de AEX trok de hele index een stukje verder omhoog.

Maar in Azië was de stemming beter met als voorbeeld een stijging van de Hang Seng uit Hong Kong met ruim 1%. Ook Japan wist na de eerdere daling flink te herstellen en sloot donderdag uiteindelijk met een winst van 1,7%. De Europese beurzen kenden de afgelopen week een meer gelijkmatige stijging, zij het dat de Britse FTSE-100 een verlies van 0,5% moest incasseren. De Duitse DAX-30 en de Franse CAC-40 wonnen respectievelijk 0,9% en 0,5%. De Nederlandse AEX spande de kroon met een stijging van 1%. Dat werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door Royal Dutch Shell, dat bekendmaakte dat het dividend in het vervolg in contanten in plaats van in aandelen wordt uitbetaald en dat er een efficiënter inkoopprogramma van aandelen zal worden opgesteld. Beleggers konden dit wel waarderen en de stijging van de zwaargewicht in de AEX trok de hele index een stukje verder omhoog.