Die landen worden wel verenigd door een gezamenlijke munt, maar niet door een gezamenlijke monetaire politiek.

Europa bezit geen 'lenders of last resort' zoals de Federal Reserve in Washington, de Bank of Japan in Tokio of de Bank of England in Londen. Dat is volgens Fitoussi de kern van het probleem waar Italië nu mee wordt geconfronteerd.

Het land is daardoor - evenals de andere Europese landen - kwetsbaar voor speculatie.

Het probleem zou in één klap opgelost zijn wanneer de ECB als 'lender of last resort' zou optreden. De huidige crisis had er volgens Fitoussi dus helemaal niet moeten komen.

Die landen worden wel verenigd door een gezamenlijke munt, maar niet door een gezamenlijke monetaire politiek. Europa bezit geen 'lenders of last resort' zoals de Federal Reserve in Washington, de Bank of Japan in Tokio of de Bank of England in Londen. Dat is volgens Fitoussi de kern van het probleem waar Italië nu mee wordt geconfronteerd. Het land is daardoor - evenals de andere Europese landen - kwetsbaar voor speculatie. Het probleem zou in één klap opgelost zijn wanneer de ECB als 'lender of last resort' zou optreden. De huidige crisis had er volgens Fitoussi dus helemaal niet moeten komen.