De (hoogst onpopulaire) besparingsmaatregelen zijn volgens professor Stefan Duchateau nodig om de efficiëntiegraad van de Europese economie te herstellen. De risicobeperkende maatregelen van het Bazelcomité lijken op het eerste zicht gemotiveerd door de ontwikkelingen in 2008 maar zijn procyclisch -zoals dit helaas meestal het geval is.

Dit betekent dat de opgelegde maatregelen van aard zijn om het bestaande conjunctuurpatroon aan te scherpen. In de eerste helft van dit decennium werd de Westerse economie verder opgezweept door het ondoordachte en destabiliserende risicokader dat vervat zat in Bazel I en Bazel II. We mogen van enorm geluk spreken dat enkel de Europese banken het Bazel II-kader reeds volledig hadden geïmplementeerd maar dat de VS dit slechts met vertraging aan het invoeren was. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

De (hoogst onpopulaire) besparingsmaatregelen zijn volgens professor Stefan Duchateau nodig om de efficiëntiegraad van de Europese economie te herstellen. De risicobeperkende maatregelen van het Bazelcomité lijken op het eerste zicht gemotiveerd door de ontwikkelingen in 2008 maar zijn procyclisch -zoals dit helaas meestal het geval is. Dit betekent dat de opgelegde maatregelen van aard zijn om het bestaande conjunctuurpatroon aan te scherpen. In de eerste helft van dit decennium werd de Westerse economie verder opgezweept door het ondoordachte en destabiliserende risicokader dat vervat zat in Bazel I en Bazel II. We mogen van enorm geluk spreken dat enkel de Europese banken het Bazel II-kader reeds volledig hadden geïmplementeerd maar dat de VS dit slechts met vertraging aan het invoeren was. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.