Greg Hawkins, chief executive van mijngroep African Barrick Gold, stelt vast dat er bij elke corrective in de goudprijs nieuwe vraag loskomt, wat een prijsondersteunend effect heeft. Fors hogere winst

De mijngroep rapporteerde een stijging van de winst over het voorbije boekjaar met 30%. Het dividend van het bedrijf werd verdriedubbeld tot 16,30 dollarcent. De kostenstijging voor de productie van goud remt echter de koers van het aandeel af.

Wereldwijde vraag naar goud bereikte vorig jaar recordniveau

De wereldwijde vraag naar goud bereikte vorig jaar een nieuw recordniveau, dit als gevolg van een stijgende vraag in zowel Europa, China en India.

In Europa was er vooral in Duitsland en Zwitserland een stijgende vraag naar goud. Als gevolg van de eurocrisis gingen meer beleggers op zoek naar een veilige haven.

Centrale banken schragen goudprijs

De totale vraag naar goud bedroeg vorig jaar 4067 ton, met een totale waarde van meer dan 200 miljard dollar. Het was de eerste keer dat de kaap van 200 miljard dollar werd overschreden. De juwelenmarkt liet een stijging met 5% optekenen.

Centrale banken kochten vorig jaar 440 ton goud

De centrale banken kochten vorig jaar 440 ton goud, tegenover slechts 77 ton in 2010. De stijging van de vraag had op de eerste plaats te maken met de vrees voor een nieuwe recessie.

Marcus Grubb, managing director of investment bij de World Gold Council, zag twee factoren die de vraag naar goud vorig én dit jaar stimuleerde. Op de eerste plaats was er de groeiende welvaart in een aantal Aziatische landen.

Anderzijds was er de onzekerheid van op de financiële markten, die de centrale banken opnieuw richting goud stuurden. Grubb verwacht dat de centrale banken per saldo kopers van goud gaan blijven.

Greg Hawkins, chief executive van mijngroep African Barrick Gold, stelt vast dat er bij elke corrective in de goudprijs nieuwe vraag loskomt, wat een prijsondersteunend effect heeft. Fors hogere winst De mijngroep rapporteerde een stijging van de winst over het voorbije boekjaar met 30%. Het dividend van het bedrijf werd verdriedubbeld tot 16,30 dollarcent. De kostenstijging voor de productie van goud remt echter de koers van het aandeel af. Wereldwijde vraag naar goud bereikte vorig jaar recordniveau De wereldwijde vraag naar goud bereikte vorig jaar een nieuw recordniveau, dit als gevolg van een stijgende vraag in zowel Europa, China en India. In Europa was er vooral in Duitsland en Zwitserland een stijgende vraag naar goud. Als gevolg van de eurocrisis gingen meer beleggers op zoek naar een veilige haven. Centrale banken schragen goudprijs De totale vraag naar goud bedroeg vorig jaar 4067 ton, met een totale waarde van meer dan 200 miljard dollar. Het was de eerste keer dat de kaap van 200 miljard dollar werd overschreden. De juwelenmarkt liet een stijging met 5% optekenen.Centrale banken kochten vorig jaar 440 ton goud De centrale banken kochten vorig jaar 440 ton goud, tegenover slechts 77 ton in 2010. De stijging van de vraag had op de eerste plaats te maken met de vrees voor een nieuwe recessie. Marcus Grubb, managing director of investment bij de World Gold Council, zag twee factoren die de vraag naar goud vorig én dit jaar stimuleerde. Op de eerste plaats was er de groeiende welvaart in een aantal Aziatische landen. Anderzijds was er de onzekerheid van op de financiële markten, die de centrale banken opnieuw richting goud stuurden. Grubb verwacht dat de centrale banken per saldo kopers van goud gaan blijven.