Het was een kleine verrassing voor de financiële markten dat de FED nu becijferde doelstellingen geeft voor het monetaire beleid.

In het persbericht dat na afloop van de vergadering werd verspreid, zegt de FED immers dat de Amerikaanse kortetermijnrente op het huidige zeer lage peil blijft zolang de werkloosheidsgraad boven de 6,5% blijft en de inflatieverwachtingen onder de 2,5% blijven.

Daarnaast gaat de FED vanaf januari volgend jaar elke maand voor nog eens 45 miljard dollar staatsobligaties kopen om de economische groei aan te zwengelen.

Kortom, volgens Geert Van Herck van Leleux is een zoveelste rondje kwantitatieve versoepeling is gestart.

Na de bekendmaking van dit nieuws ging de Amerikaanse beurs lager want de beleggers werden met de neus op de

feiten gedrukt dat onderhuids het economisch herstel wankel blijft en continu extra stimuli nodig heeft. In de daaropvolgende dagen voelden de Europese beurzen ook wat koersdruk.

Maar dit lijkt Van Herck niet abnormaal na de mooie hausse vanaf midden november. Een correctie is nu aan de gang. Zolang de bodem van midden november niet neerwaarts doorbroken wordt, is er geen reden tot paniek!

Het was een kleine verrassing voor de financiële markten dat de FED nu becijferde doelstellingen geeft voor het monetaire beleid. In het persbericht dat na afloop van de vergadering werd verspreid, zegt de FED immers dat de Amerikaanse kortetermijnrente op het huidige zeer lage peil blijft zolang de werkloosheidsgraad boven de 6,5% blijft en de inflatieverwachtingen onder de 2,5% blijven. Daarnaast gaat de FED vanaf januari volgend jaar elke maand voor nog eens 45 miljard dollar staatsobligaties kopen om de economische groei aan te zwengelen. Kortom, volgens Geert Van Herck van Leleux is een zoveelste rondje kwantitatieve versoepeling is gestart. Na de bekendmaking van dit nieuws ging de Amerikaanse beurs lager want de beleggers werden met de neus op de feiten gedrukt dat onderhuids het economisch herstel wankel blijft en continu extra stimuli nodig heeft. In de daaropvolgende dagen voelden de Europese beurzen ook wat koersdruk. Maar dit lijkt Van Herck niet abnormaal na de mooie hausse vanaf midden november. Een correctie is nu aan de gang. Zolang de bodem van midden november niet neerwaarts doorbroken wordt, is er geen reden tot paniek!