Afgenomen slagkracht centrale banken is nadelig voor het goud

Twee factoren kunnen vanaf de huidige niveaus de goudprijs verder doen dalen. Op de eerste plaats is dat een verdere vertraging van de globale economische groei, waardoor we in een deflatie-omgeving zouden belanden. Goud is namelijk een grondstof zoals alle anderen.

Yoni Jacobs, chief investment strategist bij Chart Prophet Capital, gaat er vanuit dat de goudprijs evenals de prijzen van andere metalen zal dalen.

De olieprijs heeft al een stevige correctie ondergaan en hetzelfde kan nu gebeuren met de goud- en zilverprijs. Ook de andere edelmetalen zijn kwetsbaar.

Komt er QE3 of niet?

Een tweede belangrijke factor kan het gedrag van de centrale banken zijn. Wanneer die stoppen met het op grote schaal drukken van geld, kan het inflatiegevaar afnemen. Met name het drukken van geld door de FED heeft de goudprijs in de afgelopen jaren ondersteund.

Volgens Jacobs is de tijd van monetaire verruiming echter achter de rug. De centrale banken gaan het poeder droog houden omdat nog meer quantative easing te gevaarlijk, te inefficiënt en te laat zou zijn.

Daarom zijn er geen factoren meer die de goudprijs kunnen ondersteunen. Morgenavond weten we alvast meer over de plannen van de FED.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content