De affaire Banco Espirito Santu belooft overigens niet veel goeds voor de stress tests bij de banken, want eens temeer is gebleken dat de problemen in de Europese banksector verre van opgelost zijn. Uiteindelijk krijgt Europa een laatste kans om zijn geloofwaardigheid te bewijzen.

Maar de autoriteiten staan voor een verscheurende keuze. Te strenge tests kunnen tal van banken dwingen om hun balans te versterken, maar een te zwakke controle zal het vertrouwen niet doen terugkeren. De uitslagen van de stress tests kunnen bepalend zijn voor het sentiment op de financiële markten in de maanden nadien.

De affaire Banco Espirito Santu belooft overigens niet veel goeds voor de stress tests bij de banken, want eens temeer is gebleken dat de problemen in de Europese banksector verre van opgelost zijn. Uiteindelijk krijgt Europa een laatste kans om zijn geloofwaardigheid te bewijzen. Maar de autoriteiten staan voor een verscheurende keuze. Te strenge tests kunnen tal van banken dwingen om hun balans te versterken, maar een te zwakke controle zal het vertrouwen niet doen terugkeren. De uitslagen van de stress tests kunnen bepalend zijn voor het sentiment op de financiële markten in de maanden nadien.