Aanleiding was volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral de tegenvallende groei in Duitsland die op kwartaalbasis vrijwel stil was gevallen (+0,1%) en vrees voor het Europese banksysteem.

Maar ook in de Verenigde Staten vielen de cijfers tegen. De angst voor een recessie, die al voelbaar aanwezig was werd alleen maar groter en beleggers besloten massaal te verkopen.

De index daalde vrijdag even onder de 270 punten, maar herstelde weer in de middag. Het intra day dieptepunt van 9 augustus, 265,85 punten, werd niet gehaald, maar de AEX sloot wel op het laagste punt van het jaar.

Aanleiding was volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral de tegenvallende groei in Duitsland die op kwartaalbasis vrijwel stil was gevallen (+0,1%) en vrees voor het Europese banksysteem. Maar ook in de Verenigde Staten vielen de cijfers tegen. De angst voor een recessie, die al voelbaar aanwezig was werd alleen maar groter en beleggers besloten massaal te verkopen. De index daalde vrijdag even onder de 270 punten, maar herstelde weer in de middag. Het intra day dieptepunt van 9 augustus, 265,85 punten, werd niet gehaald, maar de AEX sloot wel op het laagste punt van het jaar.