Behalve de situatie in Oekraïne en zwakke Amerikaanse indicatoren door het strenge winterweer daar in de eerste paar maanden, speelt daarbij ook de vrees voor een ongestoorde economische ontwikkeling in de opkomende landen (met name China) een rol.

Dat laatste is ook goed te zien in het verloop van de verschillende toonaangevende aandelenindices.

De beurzen van de opkomende markten staan in alle regio's ruimschoots lager dan begin dit jaar. Voor Oost Europa en Latijns Amerika bedroeg de daling respectievelijk 12,3% en 7,3% en voor Azië 4,7%.

De Japanse Nikkei-225 staat zelfs 12,7% lager terwijl dat voor de meest Europese beurzen en ook de Dow Jones minder dan 2,5% is. Alleen de Amerikaanse S&P-500 en de Nasdaq staan boven de niveaus van begin dit jaar.

Behalve de situatie in Oekraïne en zwakke Amerikaanse indicatoren door het strenge winterweer daar in de eerste paar maanden, speelt daarbij ook de vrees voor een ongestoorde economische ontwikkeling in de opkomende landen (met name China) een rol. Dat laatste is ook goed te zien in het verloop van de verschillende toonaangevende aandelenindices. De beurzen van de opkomende markten staan in alle regio's ruimschoots lager dan begin dit jaar. Voor Oost Europa en Latijns Amerika bedroeg de daling respectievelijk 12,3% en 7,3% en voor Azië 4,7%. De Japanse Nikkei-225 staat zelfs 12,7% lager terwijl dat voor de meest Europese beurzen en ook de Dow Jones minder dan 2,5% is. Alleen de Amerikaanse S&P-500 en de Nasdaq staan boven de niveaus van begin dit jaar.