ASML verwacht dit jaar een omzet van in totaal EUR 4,7 miljard. Daarvan komt naar verwachting EUR 1 miljard uit service en onderhoud, EUR 500 miljoen uit de verkoop van EUV-machines en een omzet van EUR 1,75 miljard uit het belang van de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Dat zou betekenen dat er nog maar EUR 1,5 miljard overblijft voor alle andere klanten. Naar onze mening is het onwaarschijnlijk dat alle andere klanten gezamenlijk, inclusief Samsung en Intel, slechts EUR 1,5 miljard zullen uitgeven in 2013.

Helemaal nu Intel heeft aangekondigd USD 13 miljard te zullen besteden om aan de vraag naar chips te blijven voldoen.

Behalve de nogal bescheiden verwachting voor 2013, zal de verkoop van EUV-machines de winst per aandeel voorlopig blijven opstuwen.

De feiten over deze machines: 1) ze werken, 2) ondanks verschillende vertragingen zit er vooruitgang in. 3) ASML blijft erin geloven, 4) ook klanten zien er heil in, 5) de concurrentie loopt ver achter in techniek, 6) ASML beschikt verreweg over de meeste middelen.

Tot het tegendeel is bewezen neemt ABN Amro aan dat de EUV's economisch levensvatbaar zullen worden. We schatten dat als de EUV er komt, de winst per aandeel van ASML in 2016 zal uitkomen op ongeveer EUR 7,20.

De analisten van ABN Amro verhogen de opinie over ASML van houden naar kopen met een koersdoel van EUR 60. Ze hebben het lange termijn groeipotentieel van het bedrijf altijd aantrekkelijk gevonden, omdat ASML een kwaliteitsbedrijf en marktleider in een high-tech nichemarkt is.

Het bedrijfsmodel is zeer cyclisch, ongeacht de fase waarin de economie zich bevindt zou dit aandeel in iedere buy & hold-portefeuille moeten zitten.

ASML verwacht dit jaar een omzet van in totaal EUR 4,7 miljard. Daarvan komt naar verwachting EUR 1 miljard uit service en onderhoud, EUR 500 miljoen uit de verkoop van EUV-machines en een omzet van EUR 1,75 miljard uit het belang van de Taiwanese chipfabrikant TSMC. Dat zou betekenen dat er nog maar EUR 1,5 miljard overblijft voor alle andere klanten. Naar onze mening is het onwaarschijnlijk dat alle andere klanten gezamenlijk, inclusief Samsung en Intel, slechts EUR 1,5 miljard zullen uitgeven in 2013. Helemaal nu Intel heeft aangekondigd USD 13 miljard te zullen besteden om aan de vraag naar chips te blijven voldoen. Behalve de nogal bescheiden verwachting voor 2013, zal de verkoop van EUV-machines de winst per aandeel voorlopig blijven opstuwen. De feiten over deze machines: 1) ze werken, 2) ondanks verschillende vertragingen zit er vooruitgang in. 3) ASML blijft erin geloven, 4) ook klanten zien er heil in, 5) de concurrentie loopt ver achter in techniek, 6) ASML beschikt verreweg over de meeste middelen. Tot het tegendeel is bewezen neemt ABN Amro aan dat de EUV's economisch levensvatbaar zullen worden. We schatten dat als de EUV er komt, de winst per aandeel van ASML in 2016 zal uitkomen op ongeveer EUR 7,20. De analisten van ABN Amro verhogen de opinie over ASML van houden naar kopen met een koersdoel van EUR 60. Ze hebben het lange termijn groeipotentieel van het bedrijf altijd aantrekkelijk gevonden, omdat ASML een kwaliteitsbedrijf en marktleider in een high-tech nichemarkt is. Het bedrijfsmodel is zeer cyclisch, ongeacht de fase waarin de economie zich bevindt zou dit aandeel in iedere buy & hold-portefeuille moeten zitten.