Er is sprake van hevige concurrentie in Nederland voor mobiel en vast bellen. De internationale activiteiten van het concern lieten tot dusver sterke resultaten zien, maar in het derde kwartaal moest KPN een veer laten in Duitsland. Meer druk op de omzet is aannemelijk.

Investeren om marktaandeel te behouden

KPN moet investeren om marktaandeel te behouden. Daarnaast wil het bedrijf dividend uitkeren en een gezonde balans overleggen. Dat lijkt onder de huidige economische omstandigheden teveel om allemaal te combineren. Het bedrijf heeft al meer schuld dan het beoogd.

Topman Eelco Blok maakte vandaag bekend tijdelijk een lagere kredietbeoordeling te accepteren, als dat zou betekenen dat het concern kan blijven investeren in zijn netwerken in Nederland, België en Duitsland.

Analisten sluiten een nieuwe ingreep in het dividend of aandelenemissie niet uit maar KPN zegt zelf deze stappen niet te overwegen.

De veiling van mobiele telefoniefrequenties kan ook gunstig uitpakken voor KPN als maar één nieuwe partij de markt betreedt en het telecombedrijf minder dan EUR 400 miljoen hoeft te betalen voor het verlengen van zijn telefoniefrequenties.

De analisten van ABN Amro zien de aanwezigheid van grootaandeelhouder American Movil ook als positief omdat het bedrijf zichzelf als langetermijnbelegger profileert.

Een overname is mogelijk maar de bank ziet dit op korte termijn niet gebeuren. Ten slotte zijn er synergiemogelijkheden in Duitsland.

Het delen van het Duitse netwerk met dochter O2 van Telefonica kostenvoordelen op, die kunnen oplopen tot EUR 3 - 4 miljard. Dat proces heeft echter tijd nodig.

De analisten van ABN Amro verlagen hun opinie voor KPN van kopen naar houden omdat zij verwachten dat de koers de komende tijd onder druk blijft staan.

Op de lange termijn zien zij waarde in KPN, maar het onderliggende plaatje moest eerst verbeteren en de risico's moeten afnemen, voordat ze positief kunnen worden.

Tot die tijd adviseren de analisten ongeruste beleggers met een korte horizon om het aandeel van de hand te doen. Beleggers met een langere adem kunnen het in de portefeuille houden omdat ze meer waarde in het aandeel zien dan de huidige koers verdisconteert.

Er is sprake van hevige concurrentie in Nederland voor mobiel en vast bellen. De internationale activiteiten van het concern lieten tot dusver sterke resultaten zien, maar in het derde kwartaal moest KPN een veer laten in Duitsland. Meer druk op de omzet is aannemelijk.Investeren om marktaandeel te behouden KPN moet investeren om marktaandeel te behouden. Daarnaast wil het bedrijf dividend uitkeren en een gezonde balans overleggen. Dat lijkt onder de huidige economische omstandigheden teveel om allemaal te combineren. Het bedrijf heeft al meer schuld dan het beoogd. Topman Eelco Blok maakte vandaag bekend tijdelijk een lagere kredietbeoordeling te accepteren, als dat zou betekenen dat het concern kan blijven investeren in zijn netwerken in Nederland, België en Duitsland. Analisten sluiten een nieuwe ingreep in het dividend of aandelenemissie niet uit maar KPN zegt zelf deze stappen niet te overwegen. De veiling van mobiele telefoniefrequenties kan ook gunstig uitpakken voor KPN als maar één nieuwe partij de markt betreedt en het telecombedrijf minder dan EUR 400 miljoen hoeft te betalen voor het verlengen van zijn telefoniefrequenties. De analisten van ABN Amro zien de aanwezigheid van grootaandeelhouder American Movil ook als positief omdat het bedrijf zichzelf als langetermijnbelegger profileert. Een overname is mogelijk maar de bank ziet dit op korte termijn niet gebeuren. Ten slotte zijn er synergiemogelijkheden in Duitsland. Het delen van het Duitse netwerk met dochter O2 van Telefonica kostenvoordelen op, die kunnen oplopen tot EUR 3 - 4 miljard. Dat proces heeft echter tijd nodig. De analisten van ABN Amro verlagen hun opinie voor KPN van kopen naar houden omdat zij verwachten dat de koers de komende tijd onder druk blijft staan. Op de lange termijn zien zij waarde in KPN, maar het onderliggende plaatje moest eerst verbeteren en de risico's moeten afnemen, voordat ze positief kunnen worden. Tot die tijd adviseren de analisten ongeruste beleggers met een korte horizon om het aandeel van de hand te doen. Beleggers met een langere adem kunnen het in de portefeuille houden omdat ze meer waarde in het aandeel zien dan de huidige koers verdisconteert.