Adempauze voor obligatiemarkten

© iStockphoto
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Beleggers duwden op de pauzeknop en maakten voorlopig een einde aan de Trump-schokgolf die de voorbije dagen over de financiële markten rolde

Alles wat sinds de verkiezing van Donald Trump steeg, daalde vandaag, en omgekeerd. Vooral de obligatiemarkten likten de wonden na de sterke renteklim die de waarde van de obligaties met ruim 1000 miljard dollar afroomde. De belangrijkste overheidsrentes gingen vandaag enkele basispunten lager. De dollar verloor voor het eerst sinds de verkiezing van Trump wat terrein. Ook de industriële metalen werden goedkoper na de rally van de voorbije dagen. De fel getroffen ontluikende markten herstelden, net als de olieprijs. De markt hoopt opnieuw dat de OPEC de aangekondigde productievermindering kan realiseren.

Ook de beurzen waren toe aan een bezinningsmoment. De meeste Europese beurzen persten er nog een beperkte winst uit, maar de Bel-20 moest 0,25 procent achteruit. Er zijn verzachtende omstandigheden omdat zwaargewicht AB Inbev een interim-dividend van 1,6 euro uitkeerde. Ook de koersdaling van KBC (-2,54%) woog op de index. De banksector corrigeerde na de forse klim van de voorbije dagen. Woensdag keert KBC een interim-dividend van bruto 1 euro uit.

Speculatie over een verhoogd bod van bpost (+0,4%) stuurde het aandeel van PostNL 6,07 procent hoger. Vorige week sloeg de raad van bestuur van PostNL nog een bod van ongeveer 5,6 euro per aandeel af, maar de kans bestaat dat bpost een derde overnamepoging waagt met minstens 6 euro per aandeel. Volgens verschillende analisten blijft zo’n bod voldoende interessant voor bpost. De sleutel ligt bij de ruime cashpositie van 700 miljoen euro die bpost ter beschikking heeft. Nu brengt dat geld weinig tot niets op, maar als het besteed wordt aan een overname van PostNL, kan het een rendement van 9 procent opleveren. Bpost zou bij een bod van 6 euro per aandeel PostNL 10 à 11 keer de bedrijfswinst van 2017 betalen, wat nog niet overdreven veel is. De winst per aandeel van bpost zou nog altijd tot 15 à 20 procent kunnen stijgen dankzij deze overname. Topman Koen Van Gerven zei vandaag dat een overname van PostNL nog niet van tafel is, maar er komt geen vijandige overname. Een verhoogd bod zou wel meer aandeelhouders over de streep trekken, wat de raad van bestuur van PostNL kan verplichten aan tafel te gaan zitten moet bpost.

Vandaag presenteerde Bpost ook de strategie op middellange termijn op de jaarlijkse investeerdersdag, weliswaar nog uitgaande van een toekomst zonder PostNL. De klassieke brievenpost blijft de kernactiviteit, maar de groei moet komen van de pakjesdienst. Tegen 2020 wil het bedrijf 75 procent meer pakjes ter bestemming brengen in vergelijking met 2015. Bpost heeft de ambitie de bedrijfscashflow elk jaar met ruim 1 procent te verhogen om in 2020 uit te komen op een cashflow van 620 miljoen euro, of 6 procent meer dan in 2015. Het dividendbeleid blijft onveranderd. Bpost keert 85 procent van de nettowinst uit.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot (-2,6%) geniet van de aantrekkende Amerikaanse huizenmarkt. De omzet steeg met 6 procent en de winst per aandeel zelfs met 18 procent. De keten kan ook de winstverwachtingen voor het hele jaar licht optrekken. Stijgende huizenprijzen inspireren de gezinnen om te investeren in hun woning, wat Home Depot meer klanten oplevert die ook nog eens meer uitgeven per bezoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content