De inflatie neemt naar verwachting licht af en de grondstoffenprijzen blijven goed ondersteund op hun huidige niveau dankzij de groei van opkomende markten.

Ad van Tiggelen (ING): "Op basis van dit scenario gaat onze voorkeur over het algemeen uit naar aandelen en sectoren die bepaalde kenmerken gemeen hebben:

-Internationale diversificatie en een sterke aanwezigheid in opkomende markten.

-Voldoende omvang en status om een goede toegang tot de kapitaalmarkt te garanderen alsmede een beperkte afhankelijkheid van bankkredieten.

-Aantrekkelijk dividend, met een nadruk op de mogelijkheden van dividendgroei in plaats van het dividendrendement in absolute zin.

-Afhankelijkheid van de grondstoffencyclus en niet van de cyclus van kapitaalinvesteringen.

Op basis van deze kenmerken geven wij binnen de defensieve categorie nog steeds de voorkeur aan gezondheidszorg en voeding en dranken. Hoewel deze fondsen niet langer goedkoop zijn, voldoen zij over het algemeen wel aan drie van de vier criteria. In de cyclische categorie hebben wij een voorkeur voor aandelen van grondstoffenbedrijven, zowel binnen de energiesector als - sinds kort - binnen de sector basismaterialen. Die laatste sector presteerde in 2011 het slechtst (nog slechter dan financiële instellingen), maar voor 2012 verwachten wij betere vooruitzichten.

Tot slot hebben we nog steeds een voorkeur voor technologie-aandelen, waarvan vele een structureel groeipotentieel combineren met een sterke balans en een redelijke waardering."

De inflatie neemt naar verwachting licht af en de grondstoffenprijzen blijven goed ondersteund op hun huidige niveau dankzij de groei van opkomende markten. Ad van Tiggelen (ING): "Op basis van dit scenario gaat onze voorkeur over het algemeen uit naar aandelen en sectoren die bepaalde kenmerken gemeen hebben: -Internationale diversificatie en een sterke aanwezigheid in opkomende markten. -Voldoende omvang en status om een goede toegang tot de kapitaalmarkt te garanderen alsmede een beperkte afhankelijkheid van bankkredieten. -Aantrekkelijk dividend, met een nadruk op de mogelijkheden van dividendgroei in plaats van het dividendrendement in absolute zin. -Afhankelijkheid van de grondstoffencyclus en niet van de cyclus van kapitaalinvesteringen. Op basis van deze kenmerken geven wij binnen de defensieve categorie nog steeds de voorkeur aan gezondheidszorg en voeding en dranken. Hoewel deze fondsen niet langer goedkoop zijn, voldoen zij over het algemeen wel aan drie van de vier criteria. In de cyclische categorie hebben wij een voorkeur voor aandelen van grondstoffenbedrijven, zowel binnen de energiesector als - sinds kort - binnen de sector basismaterialen. Die laatste sector presteerde in 2011 het slechtst (nog slechter dan financiële instellingen), maar voor 2012 verwachten wij betere vooruitzichten. Tot slot hebben we nog steeds een voorkeur voor technologie-aandelen, waarvan vele een structureel groeipotentieel combineren met een sterke balans en een redelijke waardering."