Ad van Tiggelen (ING): "Op het ogenblik lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk, zeker in de eurozone, dat beleggers de door hen zo gewenste duidelijkheid over het toekomstige begrotingsbeleid ook krijgen. 'Doormodderen' lijkt het sleutelwoord te zijn en daarbij neemt de extreem lage obligatierente in de kernlanden het noodzakelijke gevoel van urgentie - pervers genoeg - juist weg."

Ondertussen heeft dat beleid van 'doormodderen' steeds meer een verlammende uitwerking op het bankwezen, wat op zijn beurt een rem zet op de economische groei als geheel.

Ad van Tiggelen: "Wij zien een steeds groter risico dat de westerse economieën in 2012 te maken krijgen met een verwaarloosbare of zelfs negatieve groei en dat de bedrijfswinsten die ontwikkeling zullen weerspiegelen. In dat geval zijn aandelen minder goedkoop dan ze lijken. Zo ligt de huidige waardering van aandelen nog steeds ruim 20% hoger dan aan het begin van 2009, hoewel hierbij aangetekend moet worden dat de bedrijfsbalansen nu sterker zijn dan aan de vooravond van de recessie van 2008-2009. Of om het eenvoudiger te stellen: als er een recessie uitbreekt hebben aandelen nog altijd een neerwaarts risico van ongeveer 20% - en een opwaarts potentieel van eveneens 20% als zo'n recessie duidelijk uitblijft."

Ad van Tiggelen (ING): "Op het ogenblik lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk, zeker in de eurozone, dat beleggers de door hen zo gewenste duidelijkheid over het toekomstige begrotingsbeleid ook krijgen. 'Doormodderen' lijkt het sleutelwoord te zijn en daarbij neemt de extreem lage obligatierente in de kernlanden het noodzakelijke gevoel van urgentie - pervers genoeg - juist weg." Ondertussen heeft dat beleid van 'doormodderen' steeds meer een verlammende uitwerking op het bankwezen, wat op zijn beurt een rem zet op de economische groei als geheel. Ad van Tiggelen: "Wij zien een steeds groter risico dat de westerse economieën in 2012 te maken krijgen met een verwaarloosbare of zelfs negatieve groei en dat de bedrijfswinsten die ontwikkeling zullen weerspiegelen. In dat geval zijn aandelen minder goedkoop dan ze lijken. Zo ligt de huidige waardering van aandelen nog steeds ruim 20% hoger dan aan het begin van 2009, hoewel hierbij aangetekend moet worden dat de bedrijfsbalansen nu sterker zijn dan aan de vooravond van de recessie van 2008-2009. Of om het eenvoudiger te stellen: als er een recessie uitbreekt hebben aandelen nog altijd een neerwaarts risico van ongeveer 20% - en een opwaarts potentieel van eveneens 20% als zo'n recessie duidelijk uitblijft."