Ad van Tiggelen (ING): "De Europese aandelenmarkten konden in oktober hoop putten uit een mogelijke oplossing voor de eurocrisis en uit beter dan verwachte economische cijfers en bedrijfswinsten in de VS, wat tot een zeer goede maand leidde. Tegelijkertijd echter waren de winstcijfers in Europa vrij teleurstellend en bleef de rente op Zuid-Europese staatsobligaties hardnekkig hoog, een teken dat obligatiebeleggers relatief behoedzaam blijven."

Dit verschil in gedrag heeft vreemde gevolgen. De rente op staatsobligaties is in het zuiden van Europa tot 6% (of meer) gestegen, terwijl de obligatierente in de noordelijke landen tot 2% gedaald is.

Ad van Tiggelen: "Maar toch presteren de zuidelijke aandelenmarkten dit jaar niet slechter dan de noordelijke - met uitzondering van Griekenland, waar de aandelen kelderden. Dat gebrek aan onderscheid door aandelenbeleggers is weliswaar begrijpelijk voor echt internationale ondernemingen, waarbij het land van notering niet zo belangrijk is, maar voor bedrijven die op de binnenlandse markt gericht zijn is het een stuk minder logisch."

Ad van Tiggelen (ING): "De Europese aandelenmarkten konden in oktober hoop putten uit een mogelijke oplossing voor de eurocrisis en uit beter dan verwachte economische cijfers en bedrijfswinsten in de VS, wat tot een zeer goede maand leidde. Tegelijkertijd echter waren de winstcijfers in Europa vrij teleurstellend en bleef de rente op Zuid-Europese staatsobligaties hardnekkig hoog, een teken dat obligatiebeleggers relatief behoedzaam blijven." Dit verschil in gedrag heeft vreemde gevolgen. De rente op staatsobligaties is in het zuiden van Europa tot 6% (of meer) gestegen, terwijl de obligatierente in de noordelijke landen tot 2% gedaald is. Ad van Tiggelen: "Maar toch presteren de zuidelijke aandelenmarkten dit jaar niet slechter dan de noordelijke - met uitzondering van Griekenland, waar de aandelen kelderden. Dat gebrek aan onderscheid door aandelenbeleggers is weliswaar begrijpelijk voor echt internationale ondernemingen, waarbij het land van notering niet zo belangrijk is, maar voor bedrijven die op de binnenlandse markt gericht zijn is het een stuk minder logisch."