Deze sectoren bieden zeer hoge dividenden, maar die zullen waarschijnlijk eerder dalen dan stijgen. Daarnaast hebben deze bedrijven over het algemeen een gebrek aan diversificatie en hebben ze veel vreemd vermogen op de balans staan.

Binnen de cyclische omgeving blijven wij, net als in heel 2011, terughoudend ten aanzien van industriële ondernemingen en de meeste consumentengerelateerde aandelen (met uitzondering van enkele autofabrikanten en bedrijven in luxeartikelen).

Ad van Tiggelen (ING): "De financiële sector blijft een van de moeilijkste sectoren om in te schatten. Geen enkele andere sector is zozeer afhankelijk van beleidsmakers, met name in Europa. In deze sector hebben wij onlangs een 'neutrale' positie ingenomen, aangezien de landenrisico's goed in evenwicht lijken te worden gehouden door lage waarderingen en een proactieve rol van de centrale banken. Het zijn de ontwikkelingen bij deze fondsen waarvoor we ons het meest schrap zullen moeten zetten. Samenvattend: wij denken dat beleggers in 2012 moeten uitgaan van een evenwichtige benadering door zich te richten op 'saaie' sectoren als gezondheidszorg en voeding en dranken evenals meer economisch gevoelige sectoren als grondstoffen en technologie."

Deze sectoren bieden zeer hoge dividenden, maar die zullen waarschijnlijk eerder dalen dan stijgen. Daarnaast hebben deze bedrijven over het algemeen een gebrek aan diversificatie en hebben ze veel vreemd vermogen op de balans staan. Binnen de cyclische omgeving blijven wij, net als in heel 2011, terughoudend ten aanzien van industriële ondernemingen en de meeste consumentengerelateerde aandelen (met uitzondering van enkele autofabrikanten en bedrijven in luxeartikelen). Ad van Tiggelen (ING): "De financiële sector blijft een van de moeilijkste sectoren om in te schatten. Geen enkele andere sector is zozeer afhankelijk van beleidsmakers, met name in Europa. In deze sector hebben wij onlangs een 'neutrale' positie ingenomen, aangezien de landenrisico's goed in evenwicht lijken te worden gehouden door lage waarderingen en een proactieve rol van de centrale banken. Het zijn de ontwikkelingen bij deze fondsen waarvoor we ons het meest schrap zullen moeten zetten. Samenvattend: wij denken dat beleggers in 2012 moeten uitgaan van een evenwichtige benadering door zich te richten op 'saaie' sectoren als gezondheidszorg en voeding en dranken evenals meer economisch gevoelige sectoren als grondstoffen en technologie."