Een terugval in de export en lagere prijzen zijn er verantwoordelijk voor dat de activiteiten in de Chinese fabrieken in juni voor de achtste maand op rij zijn gedaald.

De HSBC Flash PMI index, een indicator die elke maand wordt gepubliceerd, schetst een bijzonder zwak beeld van de Chinese economie.

De vertraging zou aan hetzelfde tempo gebeuren als tijdens de grote financiële crisis van 2009. Meestal wordt de HSBC Flash PMI index een tijdje later door de officiële cijfers bevestigd. In reactie op het nieuws zijn de grondstoffenprijzen wereldwijd gedaald.

Ontwikkelingen rond China belangrijker dan die in Europa

Nederlandse voetballers en voetbalfans konden zich vorig weekeinde optrekken, schrijft Jim O'Neill van Goldman Sachs, aan de cycli die aandelenmarkten doormaken: de donkerste periode is altijd vlak voor het herstel. Tot dusver was Nederland "de teleurstelling van de week".

O'Neill legt ook andere verbanden tussen het lopende EK en de ontwikkelingen in de economie. Zo zou bondskanselier Angela Merkel tijdens de eurotop eind deze maand met ferme woorden de Europese lidstaten kunnen vertellen dat Duitsland weliswaar leidt, maar niet alle problemen van anderen op kan lossen, terwijl die Mannschaft tegelijkertijd de Europese beker verovert.

In de tussentijd zijn de ontwikkelingen rond China veel belangrijker dan Europa, bijvoorbeeld het effect van de Chinese groei op de oliemarkt.

Een sterke groei zou een sterke prijsstijging kunnen veroorzaken, maar de Chinese regering zou dit kunnen voorkomen door een bewuste keuze voor alternatieve energiebronnen.

Over de VS is O'Neill iets minder positief dan voorheen, al kan hij er niet de vinger achter krijgen waarom het iets minder gaat met het land.

Een terugval in de export en lagere prijzen zijn er verantwoordelijk voor dat de activiteiten in de Chinese fabrieken in juni voor de achtste maand op rij zijn gedaald. De HSBC Flash PMI index, een indicator die elke maand wordt gepubliceerd, schetst een bijzonder zwak beeld van de Chinese economie. De vertraging zou aan hetzelfde tempo gebeuren als tijdens de grote financiële crisis van 2009. Meestal wordt de HSBC Flash PMI index een tijdje later door de officiële cijfers bevestigd. In reactie op het nieuws zijn de grondstoffenprijzen wereldwijd gedaald. Ontwikkelingen rond China belangrijker dan die in Europa Nederlandse voetballers en voetbalfans konden zich vorig weekeinde optrekken, schrijft Jim O'Neill van Goldman Sachs, aan de cycli die aandelenmarkten doormaken: de donkerste periode is altijd vlak voor het herstel. Tot dusver was Nederland "de teleurstelling van de week". O'Neill legt ook andere verbanden tussen het lopende EK en de ontwikkelingen in de economie. Zo zou bondskanselier Angela Merkel tijdens de eurotop eind deze maand met ferme woorden de Europese lidstaten kunnen vertellen dat Duitsland weliswaar leidt, maar niet alle problemen van anderen op kan lossen, terwijl die Mannschaft tegelijkertijd de Europese beker verovert. In de tussentijd zijn de ontwikkelingen rond China veel belangrijker dan Europa, bijvoorbeeld het effect van de Chinese groei op de oliemarkt. Een sterke groei zou een sterke prijsstijging kunnen veroorzaken, maar de Chinese regering zou dit kunnen voorkomen door een bewuste keuze voor alternatieve energiebronnen. Over de VS is O'Neill iets minder positief dan voorheen, al kan hij er niet de vinger achter krijgen waarom het iets minder gaat met het land.