Anders komt de neerwaartse spiraal tussen economie, aandelenkoersen en de positie van banken weer op gang, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

De ECB benadrukt in haar jaarverslag onder andere dat de afboekingen door banken, de verlaging van de schulden door beleggers, banken en consumenten (deleveraging) en de verminderde kredietverlening een negatief effect hebben op de reële economie.

Een sterkere economische krimp kan dan het aandelensentiment weer verslechteren, waardoor de afwaarderingen op financiële producten nog verder zullen toenemen. Ook het IMF onderstreept deze visie en pleit ervoor om de monetaire en fiscale stimulering voort te zetten.

Voorlopig is volgens het IMF nog geen einde gekomen aan de afboekingen door financiële instellingen. Het IMF verwacht dat de totale vermogensvernietiging door afboekingen op beleggingsproducten met slechte leningen uitkomt op $ 4.100 miljard en doorloopt tot tenminste eind 2010.

In deze prognose zijn inmiddels ook diverse Europese en Aziatische producten van slechte kwaliteit opgenomen, terwijl het IMF eerst alleen uitging van producten met hun oorsprong in de VS.
Dat betekent dat er nog veel afboekingen noodzakelijk zijn, waarbij het IMF in een negatief scenario uitgaat van $ 1.600 mrd bovenop de ruim $ 1.300 mrd van reeds gerapporteerde afwaarderingen.

De Amerikaanse Minister van Financiën Geithner is echter optimistischer gestemd. Hij verwacht dat de meeste van de 19 grootste banken een ruime vermogenspositie hebben en de kapitaalsbehoefte beperkt zal zijn.

Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat de financiële sector nog niet uit de problemen is. De Amerikaanse huizenmarkt, de oorsprong van het probleem, kampt nog altijd met een daling van de prijzen.

Bovendien bestaat het gevaar dat door de economische krimp de risico's nog meer overslaan naar consumentenkredieten. Steun op meerdere fronten blijft daardoor inderdaad noodzakelijk, zo besluit Theodoor Gilissen Bankiers.

Anders komt de neerwaartse spiraal tussen economie, aandelenkoersen en de positie van banken weer op gang, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.De ECB benadrukt in haar jaarverslag onder andere dat de afboekingen door banken, de verlaging van de schulden door beleggers, banken en consumenten (deleveraging) en de verminderde kredietverlening een negatief effect hebben op de reële economie. Een sterkere economische krimp kan dan het aandelensentiment weer verslechteren, waardoor de afwaarderingen op financiële producten nog verder zullen toenemen. Ook het IMF onderstreept deze visie en pleit ervoor om de monetaire en fiscale stimulering voort te zetten. Voorlopig is volgens het IMF nog geen einde gekomen aan de afboekingen door financiële instellingen. Het IMF verwacht dat de totale vermogensvernietiging door afboekingen op beleggingsproducten met slechte leningen uitkomt op $ 4.100 miljard en doorloopt tot tenminste eind 2010. In deze prognose zijn inmiddels ook diverse Europese en Aziatische producten van slechte kwaliteit opgenomen, terwijl het IMF eerst alleen uitging van producten met hun oorsprong in de VS. Dat betekent dat er nog veel afboekingen noodzakelijk zijn, waarbij het IMF in een negatief scenario uitgaat van $ 1.600 mrd bovenop de ruim $ 1.300 mrd van reeds gerapporteerde afwaarderingen. De Amerikaanse Minister van Financiën Geithner is echter optimistischer gestemd. Hij verwacht dat de meeste van de 19 grootste banken een ruime vermogenspositie hebben en de kapitaalsbehoefte beperkt zal zijn.Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat de financiële sector nog niet uit de problemen is. De Amerikaanse huizenmarkt, de oorsprong van het probleem, kampt nog altijd met een daling van de prijzen. Bovendien bestaat het gevaar dat door de economische krimp de risico's nog meer overslaan naar consumentenkredieten. Steun op meerdere fronten blijft daardoor inderdaad noodzakelijk, zo besluit Theodoor Gilissen Bankiers.