Na decennia van financiële integratie, met een aanzienlijke versnelling sinds de invoering van de euro in 1999, stelden we tijdens de voorbije jaren een aanzienlijke desintegratie vast.

Een geïntegreerd financieel systeem heeft op zich volgens Stefan Duchateau belangrijke voordelen.

De Europese schuldencrisis heeft evenwel een belangrijk nadeel van de integratie blootgelegd: een snellere besmetting over de landsgrenzen heen.

De renteconvergentie op de geld- en obligatiemarkten sloeg om in divergentie en het belang van landspecifieke factoren nam opnieuw fors toe.

Na decennia van financiële integratie, met een aanzienlijke versnelling sinds de invoering van de euro in 1999, stelden we tijdens de voorbije jaren een aanzienlijke desintegratie vast. Een geïntegreerd financieel systeem heeft op zich volgens Stefan Duchateau belangrijke voordelen. De Europese schuldencrisis heeft evenwel een belangrijk nadeel van de integratie blootgelegd: een snellere besmetting over de landsgrenzen heen. De renteconvergentie op de geld- en obligatiemarkten sloeg om in divergentie en het belang van landspecifieke factoren nam opnieuw fors toe.