De bekendste Amerikaanse beursindexen verloren immers terrein tijdens de openingsmaand van het jaar. De brede Standard&Poor's500-index, waarin de 500 belangrijkste Amerikaanse bedrijven zitten, verloor afgerond 3% in januari. In de eerste 2 weken van februari was er beterschap, zodat na 6 weken toch een nieuw record op de tabellen verscheen voor de S&P500-index.

Eigenlijk mogen we van Wall Street geen spectaculaire dingen meer verwachten. Een stijging zoals 2014, in lijn met de evolutie van de bedrijfswinsten zou al mooi zijn. Dat betekent een klim van circa 5%. Niet vergeten dat de S&P500-index sinds het dieptepunt in maart 2009 al een fenomenale klim van 210% achter de rug heeft. Europese investeerders hebben de voorbije maanden dan nog het voordeel dat de stijgende USD het rendement verder aandikt.

Elders kijken

De eerste 6 weken hebben echter aangetoond dat Europa, ondanks de verkiezingszege van Syriza in Griekenland en de problemen die dat voor de Europese Unie meebrengt, betere rendementsperspectieven biedt dan Wall Street dit jaar. Dat is niet verwonderlijk omdat het 20 jaar geleden is dat de Europese beurzen zo ver zijn achtergebleven in de beurshausse. Tegenover de 210%-stijging van de S&P500-index staat 'slechts' een 140%-klim voor de Stoxx600-index. Maar de inhaalrace lijkt ingezet. Dit jaar is er al bijna 10% verschil in het voordeel van de brede Europese beursindex.

Duw in de rug

We zien dat verschil de rest van het jaar eerder verder toe- dan afnemen. Europese bedrijven hebben immers wèl nog flink wat marge om hun bedrijfswinsten op te krikken. Ook daar zien we een zelden eerder vertoonde achterstand van Europa ten opzichte van de VS. Met een zwakkere euro en veel goedkopere energie was en is een goed tot zeer goed beursjaar voorspellen niet stoutmoedig. Te meer daar de kwantitatieve versoepeling (QE) van de ECB een belangrijke duw in de rug van de Europese aandelenmarkten betekent. Alleen mogen we niet dromen dat we 10% gaan blijven stijgen elke 2 maanden. Tussentijdse correcties zullen nieuwe opportuniteiten bieden. (DR)

De bekendste Amerikaanse beursindexen verloren immers terrein tijdens de openingsmaand van het jaar. De brede Standard&Poor's500-index, waarin de 500 belangrijkste Amerikaanse bedrijven zitten, verloor afgerond 3% in januari. In de eerste 2 weken van februari was er beterschap, zodat na 6 weken toch een nieuw record op de tabellen verscheen voor de S&P500-index.Eigenlijk mogen we van Wall Street geen spectaculaire dingen meer verwachten. Een stijging zoals 2014, in lijn met de evolutie van de bedrijfswinsten zou al mooi zijn. Dat betekent een klim van circa 5%. Niet vergeten dat de S&P500-index sinds het dieptepunt in maart 2009 al een fenomenale klim van 210% achter de rug heeft. Europese investeerders hebben de voorbije maanden dan nog het voordeel dat de stijgende USD het rendement verder aandikt. De eerste 6 weken hebben echter aangetoond dat Europa, ondanks de verkiezingszege van Syriza in Griekenland en de problemen die dat voor de Europese Unie meebrengt, betere rendementsperspectieven biedt dan Wall Street dit jaar. Dat is niet verwonderlijk omdat het 20 jaar geleden is dat de Europese beurzen zo ver zijn achtergebleven in de beurshausse. Tegenover de 210%-stijging van de S&P500-index staat 'slechts' een 140%-klim voor de Stoxx600-index. Maar de inhaalrace lijkt ingezet. Dit jaar is er al bijna 10% verschil in het voordeel van de brede Europese beursindex. We zien dat verschil de rest van het jaar eerder verder toe- dan afnemen. Europese bedrijven hebben immers wèl nog flink wat marge om hun bedrijfswinsten op te krikken. Ook daar zien we een zelden eerder vertoonde achterstand van Europa ten opzichte van de VS. Met een zwakkere euro en veel goedkopere energie was en is een goed tot zeer goed beursjaar voorspellen niet stoutmoedig. Te meer daar de kwantitatieve versoepeling (QE) van de ECB een belangrijke duw in de rug van de Europese aandelenmarkten betekent. Alleen mogen we niet dromen dat we 10% gaan blijven stijgen elke 2 maanden. Tussentijdse correcties zullen nieuwe opportuniteiten bieden. (DR)