De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner publiceerde recent een overzicht van zijn plannen om de economie te stimuleren en de financiële sector uit het slop te trekken.

De plannen blonken niet uit in gedetailleerdheid en bevatten op het eerste oog ook weinig nieuws. Beleggers vinden dat teleurstellend, omdat na het gedraai van zijn voorganger Henry Paulson er nu toch ferme taal werd verwacht van Geithner.

Grote onduidelijkheden zitten onder meer in het publiek-private fonds dat slechte beleggingen van de banken moet gaan opkopen. Zijn beleggers wel bereid om daar geld in te steken, en tegen welke prijzen?

Ook is volgens ABN Amro niet duidelijk hoeveel geld de Treasury beschikbaar heeft voor kapitaalinjecties in banken en welke gevolgen dat zal hebben voor de zittende aandeelhouders. Obama heeft Wall Street dinsdagavond nog eens gezegd dat er geen snelle oplossingen zijn voor de problemen.

Ondanks deze onduidelijkheden zien de economen van ABN Amro toch ook pluspunten. Alleen al uit de omvang van de plannen, die kan oplopen tot meer dan USD 2.000 miljard, blijkt overduidelijk dat de regering Obama vastbesloten is om alles te doen wat in haar vermogen ligt om het economische tij te keren.

Ook gaat de Treasury op verantwoorde wijze om met de enorme kapitalen die door belastingbetalers moeten worden opgehoest.

En tot slot hebben de investeringen die tot dusverre zijn gedaan wel degelijk effect gehad. Immers, sinds Lehman Brothers is er geen enkele grote bank meer omgevallen en delen van de geldmarkt lijken voorzichtig weer te gaan draaien.

De conclusie van ABN Amro is dat de verwachtingen misschien te hoog gespannen waren, maar dat de aanpak van de Obama-administratie beslist het voordeel van de twijfel verdient.

De analisten van de bank rekenen op aanhoudende grote onzekerheid voor beleggers, maar de hoop op een betere toekomst is niet de bodem ingeslagen.

Wel geeft de regering kennelijk prioriteit aan het stabiliseren van de economie en de huizenmarkt en zijn beleggers en aandeelhouders in de grote banken dinsdag nog niet veel wijzer geworden.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner publiceerde recent een overzicht van zijn plannen om de economie te stimuleren en de financiële sector uit het slop te trekken. De plannen blonken niet uit in gedetailleerdheid en bevatten op het eerste oog ook weinig nieuws. Beleggers vinden dat teleurstellend, omdat na het gedraai van zijn voorganger Henry Paulson er nu toch ferme taal werd verwacht van Geithner. Grote onduidelijkheden zitten onder meer in het publiek-private fonds dat slechte beleggingen van de banken moet gaan opkopen. Zijn beleggers wel bereid om daar geld in te steken, en tegen welke prijzen? Ook is volgens ABN Amro niet duidelijk hoeveel geld de Treasury beschikbaar heeft voor kapitaalinjecties in banken en welke gevolgen dat zal hebben voor de zittende aandeelhouders. Obama heeft Wall Street dinsdagavond nog eens gezegd dat er geen snelle oplossingen zijn voor de problemen.Ondanks deze onduidelijkheden zien de economen van ABN Amro toch ook pluspunten. Alleen al uit de omvang van de plannen, die kan oplopen tot meer dan USD 2.000 miljard, blijkt overduidelijk dat de regering Obama vastbesloten is om alles te doen wat in haar vermogen ligt om het economische tij te keren. Ook gaat de Treasury op verantwoorde wijze om met de enorme kapitalen die door belastingbetalers moeten worden opgehoest. En tot slot hebben de investeringen die tot dusverre zijn gedaan wel degelijk effect gehad. Immers, sinds Lehman Brothers is er geen enkele grote bank meer omgevallen en delen van de geldmarkt lijken voorzichtig weer te gaan draaien. De conclusie van ABN Amro is dat de verwachtingen misschien te hoog gespannen waren, maar dat de aanpak van de Obama-administratie beslist het voordeel van de twijfel verdient. De analisten van de bank rekenen op aanhoudende grote onzekerheid voor beleggers, maar de hoop op een betere toekomst is niet de bodem ingeslagen. Wel geeft de regering kennelijk prioriteit aan het stabiliseren van de economie en de huizenmarkt en zijn beleggers en aandeelhouders in de grote banken dinsdag nog niet veel wijzer geworden.