De eerste klap voor AB InBev was vooral symbolisch. Alken Maes, dochter van het Nederlandse Heineken (de derde grootste bierbrouwer ter wereld), heeft begin mei klacht ingediend tegen de Belgisch-Braziliaanse biergroep wegens oneerlijke praktijken en merkinbreuk. Deze laatste klacht is gebaseerd op de veronderstelde gelijkenissen tussen het blik van Maes en de verpakking van de nieuwe Jupiler Blue.

Vandaag kondigde de Nederlandse krant De Telegraaf ook aan dat de Nederlandse horecasector klacht indient tegen AB InBev, Heineken, Grolsch en Bavaria wegens kartelvorming in de periode 2007-2011. Een hardnekkige gewoonte in Nederland, aangezien de Europese Commissie in 2007 al Heineken, Grolsch en Bavaria had veroordeeld tot een boete van 273 miljoen euro wegens collusie tussen 1996 en 1999. AB InBev had toen geprofiteerd van de genade van de Commissie omdat de groep het kartel toen heeft bekendgemaakt.

Wat de grootste biergroep ter wereld het meest pijn kan doen is de verwachte verhoging van de belastingen op bier in Brazilië. Ambev, het lokale filiaal van AB InBev, zou zijn prijzen met 5% moeten verhogen om de impact van de belasting op de winstmarge op te vangen. Dit kan natuurlijk wegen op de omzet in een van de twee landen waar de groep het meeste bier verkoopt.

Rekening houdend met de al gespannen waarderingsratio's en de verwachte verhoging van de belastingen in Brazilië in oktober is het stijgingspotentieel van AB InBev zeer beperkt.

Cédric Boitte

AccioZ

De eerste klap voor AB InBev was vooral symbolisch. Alken Maes, dochter van het Nederlandse Heineken (de derde grootste bierbrouwer ter wereld), heeft begin mei klacht ingediend tegen de Belgisch-Braziliaanse biergroep wegens oneerlijke praktijken en merkinbreuk. Deze laatste klacht is gebaseerd op de veronderstelde gelijkenissen tussen het blik van Maes en de verpakking van de nieuwe Jupiler Blue.Vandaag kondigde de Nederlandse krant De Telegraaf ook aan dat de Nederlandse horecasector klacht indient tegen AB InBev, Heineken, Grolsch en Bavaria wegens kartelvorming in de periode 2007-2011. Een hardnekkige gewoonte in Nederland, aangezien de Europese Commissie in 2007 al Heineken, Grolsch en Bavaria had veroordeeld tot een boete van 273 miljoen euro wegens collusie tussen 1996 en 1999. AB InBev had toen geprofiteerd van de genade van de Commissie omdat de groep het kartel toen heeft bekendgemaakt.Wat de grootste biergroep ter wereld het meest pijn kan doen is de verwachte verhoging van de belastingen op bier in Brazilië. Ambev, het lokale filiaal van AB InBev, zou zijn prijzen met 5% moeten verhogen om de impact van de belasting op de winstmarge op te vangen. Dit kan natuurlijk wegen op de omzet in een van de twee landen waar de groep het meeste bier verkoopt.Rekening houdend met de al gespannen waarderingsratio's en de verwachte verhoging van de belastingen in Brazilië in oktober is het stijgingspotentieel van AB InBev zeer beperkt.Cédric BoitteAccioZ