Nochtans is de prijs voor aardgas teruggevallen tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen zeven jaar. Voor aardgas wordt nu minder dan 3 dollar per miljoen British thermal unit betaald.

Quicksilver Resources topman Thomas Darden merkte dat op dat vraag en aanbod in de aardgassector momenteel ver uit elkaar liggen, er is meer aanbod dan vraag. Dat zal echter gaan veranderen als de wereld economie in de komende maanden verder herstelt.

De futures voor de levering van aardgas in de tweede helft van 2010 noteren nu rond 6 dollar, of ongeveer het dubbele van de huidige prijs. Dat betekent dat de handelaren rekening houden met een forse prijsstijging.

Momenteel is er echter heel wat gas in voorraad, zodat er eerder sprake is van een overaanbod dan een tekort. Darden verwacht op korte termijn daarom geen fors prijsherstel.

Historisch gezien bewegen de prijzen voor olie en aardgas in dezelfde richting, maar een boom in de onshore productie van aardgas - dus niet op zee waar de productie gevoelig is voor orkanen - heeft bijgedragen tot een toename van de voorraden.

Het Amerikaans Department of Energy maakte vorige week bekend dat de voorraden aan aardgas op 14 augustus 3.204 miljard kubieke voet bedroegen, of 20% meer dan een jaar geleden. Voor de aardgasproducenten is er een probleem ontstaan wat de opslagcapaciteit betreft.

Bij Chesapeake Energy is CEO Aubrey McClendon tegenstander van een productieverlaging. Hij is van mening dat de branchegenoten tegen het einde van het jaar gedwongen zullen zijn om de productie te verlagen en hij ziet geen reden om dat nu al vrijwillig te doen.

Nochtans is de prijs voor aardgas teruggevallen tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen zeven jaar. Voor aardgas wordt nu minder dan 3 dollar per miljoen British thermal unit betaald. Quicksilver Resources topman Thomas Darden merkte dat op dat vraag en aanbod in de aardgassector momenteel ver uit elkaar liggen, er is meer aanbod dan vraag. Dat zal echter gaan veranderen als de wereld economie in de komende maanden verder herstelt. De futures voor de levering van aardgas in de tweede helft van 2010 noteren nu rond 6 dollar, of ongeveer het dubbele van de huidige prijs. Dat betekent dat de handelaren rekening houden met een forse prijsstijging. Momenteel is er echter heel wat gas in voorraad, zodat er eerder sprake is van een overaanbod dan een tekort. Darden verwacht op korte termijn daarom geen fors prijsherstel. Historisch gezien bewegen de prijzen voor olie en aardgas in dezelfde richting, maar een boom in de onshore productie van aardgas - dus niet op zee waar de productie gevoelig is voor orkanen - heeft bijgedragen tot een toename van de voorraden. Het Amerikaans Department of Energy maakte vorige week bekend dat de voorraden aan aardgas op 14 augustus 3.204 miljard kubieke voet bedroegen, of 20% meer dan een jaar geleden. Voor de aardgasproducenten is er een probleem ontstaan wat de opslagcapaciteit betreft. Bij Chesapeake Energy is CEO Aubrey McClendon tegenstander van een productieverlaging. Hij is van mening dat de branchegenoten tegen het einde van het jaar gedwongen zullen zijn om de productie te verlagen en hij ziet geen reden om dat nu al vrijwillig te doen.