"We denken dat de ECB wel verdere maatregelen neemt om de liquiditeit in de markten te verbeteren, maar waarschijnlijk nog geen obligaties gaat opkopen. Ofschoon de ECB niet wil dat de inflatie boven het doel van 2% uitkomt, lijkt het erop dat het niet urgent genoeg wordt gevonden als de inflatie daar ver onder blijft. Deze dubbele houding wijst op bestuurlijke problemen binnen de ECB, en dat brengt aanzienlijke risico's met zich mee. Het versterkt de kans dat de inflatie verder daalt, terwijl het risico op externe tegenvallers groot is en de buffer tegen deflatie klein is."

Bij tegenvallende groei of inflatie denkt PIMCO dat ECB-president Draghi doortastender gaat optreden en alsnog overgaat tot het opkopen van effecten.

Het opkopen van staatsobligaties ligt politiek gevoelig, maar zou makkelijker te implementeren zijn dan het opkopen van leningen van banken.

Rekening houdend met deze mogelijkheid, heeft PIMCO een voorkeur voor een overweging in 5-10-jarige obligaties.

"De carry* is hier aantrekkelijk, en als de ECB daadwerkelijk gaat opkopen - of wanneer de markt hierop anticipeert - zal dit deel van de curve het beter doen dan het lange eind van de curve. Staatsobligaties uit de Europese periferie zullen het meest van ECB-opkopen profiteren", licht Balls toe.

"We denken dat de ECB wel verdere maatregelen neemt om de liquiditeit in de markten te verbeteren, maar waarschijnlijk nog geen obligaties gaat opkopen. Ofschoon de ECB niet wil dat de inflatie boven het doel van 2% uitkomt, lijkt het erop dat het niet urgent genoeg wordt gevonden als de inflatie daar ver onder blijft. Deze dubbele houding wijst op bestuurlijke problemen binnen de ECB, en dat brengt aanzienlijke risico's met zich mee. Het versterkt de kans dat de inflatie verder daalt, terwijl het risico op externe tegenvallers groot is en de buffer tegen deflatie klein is." Bij tegenvallende groei of inflatie denkt PIMCO dat ECB-president Draghi doortastender gaat optreden en alsnog overgaat tot het opkopen van effecten. Het opkopen van staatsobligaties ligt politiek gevoelig, maar zou makkelijker te implementeren zijn dan het opkopen van leningen van banken. Rekening houdend met deze mogelijkheid, heeft PIMCO een voorkeur voor een overweging in 5-10-jarige obligaties. "De carry* is hier aantrekkelijk, en als de ECB daadwerkelijk gaat opkopen - of wanneer de markt hierop anticipeert - zal dit deel van de curve het beter doen dan het lange eind van de curve. Staatsobligaties uit de Europese periferie zullen het meest van ECB-opkopen profiteren", licht Balls toe.