Eigenlijk liggen de zaken heel eenvoudig: de Nokia Lumia smartphones zijn niet goed genoeg om de concurrentieslag aan te gaan. Vier Europese telecomoperatoren hebben die boodschap in niet mis te verstane bewoordingen gebracht. Die boodschap zal hard zijn aangekomen.

Nokia staat nu voor een beslissend gevecht op de Amerikaanse markt, maar lijkt te moeten vertrekken vanuit verloren stellingen. Ooit marktleider op deze markt, is het marktaandeel van Nokia teruggevallen tot nog ongeveer 1%. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het bedrijf vanuit deze verloren positie nog kan terugslaan.

Koers op dieptepunt voor afgelopen 15 jaar.

Nokia deed een jaar geleden een grote gok door beroep te doen op de Windows Phone software van Microsoft voor zijn smartphones. De Lumia 800 en 710 zijn sinds December op de markt, maar de vraag naar deze toestellen is op zijn zachtst gezegd ondermaats te noemen.

In de Verenigde Staten kopen 90% van de klanten hun smartphone bij de operator, waar dat in Europa maar 50 tot 70% was. Tegen die achtergrond is het niet verbazingwekkend dat de koers van Nokia is teruggevallen tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 15 jaar.

Eigenlijk liggen de zaken heel eenvoudig: de Nokia Lumia smartphones zijn niet goed genoeg om de concurrentieslag aan te gaan. Vier Europese telecomoperatoren hebben die boodschap in niet mis te verstane bewoordingen gebracht. Die boodschap zal hard zijn aangekomen. Nokia staat nu voor een beslissend gevecht op de Amerikaanse markt, maar lijkt te moeten vertrekken vanuit verloren stellingen. Ooit marktleider op deze markt, is het marktaandeel van Nokia teruggevallen tot nog ongeveer 1%. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het bedrijf vanuit deze verloren positie nog kan terugslaan. Koers op dieptepunt voor afgelopen 15 jaar. Nokia deed een jaar geleden een grote gok door beroep te doen op de Windows Phone software van Microsoft voor zijn smartphones. De Lumia 800 en 710 zijn sinds December op de markt, maar de vraag naar deze toestellen is op zijn zachtst gezegd ondermaats te noemen. In de Verenigde Staten kopen 90% van de klanten hun smartphone bij de operator, waar dat in Europa maar 50 tot 70% was. Tegen die achtergrond is het niet verbazingwekkend dat de koers van Nokia is teruggevallen tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 15 jaar.