De werkloosheidsgraad bedroeg vorige maand 9,70% van de beroepsbevolking, maar de echte werkloosheid kan nog veel hoger oplopen. Veel Amerikanen zijn namelijk ontmoedigd geworden en zoeken niet langer naar werk.

Heidi Shierholz, econome bij het Economic Policy Institute in Washington, schat dat er ongeveer 2,40 miljoen "missing workers" zijn, mensen die niet langer meer actief op zoek zijn naar een job.

Het echte aantal kan volgens Shierholz zelfs nog hoger liggen. Geteld bij de 15,30 miljoen officiële werklozen kan het totaal aantal werklozen in de Verenigde Staten dus oplopen richting 18 miljoen.

Dat betekent dat zelfs wanneer het aantal nieuwe jobs in de komende maanden gaat stijgen tot een half miljoen, het probleem van de werkloosheid in de onmiddellijke toekomst niet kan opgelost worden.

Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij High Frequency Economics, vreest dat die "missing workers" zich in snel tempo gaan aanbieden wanneer de arbeidsmarkt weer aantrekt. Dat tempo kan zelfs zo hoog zijn dat de werkloosheid in haar geheel gaat stijgen.

De werkloosheidsgraad bedroeg vorige maand 9,70% van de beroepsbevolking, maar de echte werkloosheid kan nog veel hoger oplopen. Veel Amerikanen zijn namelijk ontmoedigd geworden en zoeken niet langer naar werk. Heidi Shierholz, econome bij het Economic Policy Institute in Washington, schat dat er ongeveer 2,40 miljoen "missing workers" zijn, mensen die niet langer meer actief op zoek zijn naar een job. Het echte aantal kan volgens Shierholz zelfs nog hoger liggen. Geteld bij de 15,30 miljoen officiële werklozen kan het totaal aantal werklozen in de Verenigde Staten dus oplopen richting 18 miljoen. Dat betekent dat zelfs wanneer het aantal nieuwe jobs in de komende maanden gaat stijgen tot een half miljoen, het probleem van de werkloosheid in de onmiddellijke toekomst niet kan opgelost worden. Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij High Frequency Economics, vreest dat die "missing workers" zich in snel tempo gaan aanbieden wanneer de arbeidsmarkt weer aantrekt. Dat tempo kan zelfs zo hoog zijn dat de werkloosheid in haar geheel gaat stijgen.