De wetenschap dat de Fed de komende anderhalve maand voor USD 85 miljard aan obligaties blijft opkopen en de rente dus laag houdt, leidt tot een beloning voor het nemen van wat meer risico op de aandelenmarkten.

De meeste toonaangevende indices stegen volgens ABN Amro de afgelopen week met 1,5% tot 2,5%, waarbij de grootste stijgingen zich voordeden na de beslissing van de Fed.

Daarbij werden de markten ook nog eens ondersteund door positieve macrocijfers.

Een voorbeeld daarvan was de stijging in augustus van de verkopen van bestaande woningen in de Verenigde Staten met 1,7%, terwijl op een daling was gerekend.

Daarmee zijn deze verkopen teruggekeerd op het hoogste niveau sinds 2007, toen de crisis op de huizenmarkt begon.

De AEX bleef met een stijging van 1,5% ten opzichte van vorige week vrijdag net in het spoor van de andere beurzen. De sombere toon van de miljoenennota, die dinsdag werd gepubliceerd, heeft daar vermoedelijk wel enigszins aan bijgedragen, maar een opvallende daling van de werkloosheid in augustus bood daar juist in gunstige zin tegenwicht aan.

De wetenschap dat de Fed de komende anderhalve maand voor USD 85 miljard aan obligaties blijft opkopen en de rente dus laag houdt, leidt tot een beloning voor het nemen van wat meer risico op de aandelenmarkten. De meeste toonaangevende indices stegen volgens ABN Amro de afgelopen week met 1,5% tot 2,5%, waarbij de grootste stijgingen zich voordeden na de beslissing van de Fed. Daarbij werden de markten ook nog eens ondersteund door positieve macrocijfers. Een voorbeeld daarvan was de stijging in augustus van de verkopen van bestaande woningen in de Verenigde Staten met 1,7%, terwijl op een daling was gerekend. Daarmee zijn deze verkopen teruggekeerd op het hoogste niveau sinds 2007, toen de crisis op de huizenmarkt begon. De AEX bleef met een stijging van 1,5% ten opzichte van vorige week vrijdag net in het spoor van de andere beurzen. De sombere toon van de miljoenennota, die dinsdag werd gepubliceerd, heeft daar vermoedelijk wel enigszins aan bijgedragen, maar een opvallende daling van de werkloosheid in augustus bood daar juist in gunstige zin tegenwicht aan.