Aandelenmarkten opnieuw oog in oog met risk-off

De markten zijn fors opgeveerd naar aanleiding van de gigantische hoeveelheid liquiditeiten die de ECB in het bankenstelsel heeft gepompt met haar langerlopende herfinancieringstransacties (LTRO’s) tijdens de eerste drie maanden van 2012. In Europa en in de Verenigde Staten zijn de beurzen ongeveer 8% gestegen (in euro).

Deze prestatie pleit volgens Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, nog altijd voor een “risk-on”-benadering, aangezien zij aangeeft dat de liquiditeitssituatie van de banken is gestabiliseerd.

Maar de ECB beschouwen als de ultieme redder wanneer de schuldencrisis erger wordt, houdt echter wel een enorm moreel risico in. Of een land al dan niet in gebreke blijft op zijn obligaties is uiteindelijk een politieke beslissing en tot nu toe zijn er nauwelijks redenen om te denken dat politici geloofwaardige oplossingen voor de lange termijn hebben.

De bezorgdheid over de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem is in de afgelopen weken zodanig toegenomen dat beleggers minder risico zouden moeten nemen. De Global Financial Stress Index, die wordt afgeleid uit indicatoren zoals volatiliteit, solvabiliteit, vlotte handel, vraag naar hedges en geldstromen steeg voldoende om een kritisch stresssignaal uit te zenden (het eerste sinds 12 juli van vorig jaar).

EMU-crisis evolueert van acuut naar chronisch

Het was dan ook te verwachten dat de EMU-crisis in april geëvolueerd is van acuut naar chronisch. Het oplopen van de spread startte in Spanje (de Spaanse 10-jaarsrente klom naar 6%, het hoogste niveau sinds vier maanden) en dat geeft de bezorgdheid van de beleggers weer die beginnen te vrezen dat het land zijn problemen niet alleen zal kunnen oplossen.

Door de liquiditeitsoperatie van de ECB werd wat extra tijd gekocht.

Maar die moet door de Europese beleidsmakers doeltreffend worden gebruikt om te besparen en de financiering aan de perifere landen te versterken.

In plaats daarvan krijgen we getreuzel. Dat bewijst dat de markten iets te inschikkelijk werden en een beperkte correctie kunnen doormaken.

De bezorgdheid over de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem is in de afgelopen weken zodanig toegenomen dat beleggers minder risico zouden moeten nemen.

De Global Financial Stress Index, die wordt afgeleid uit indicatoren zoals volatiliteit, solvabiliteit, vlotte handel, vraag naar hedges en geldstromen steeg voldoende om een zogenoemd kritisch stresssignaal uit te zenden.

De “risk-off”-waarschuwing was de eerste sinds 12 juli, net voor de terugval van de aandelen in de tweede jaarhelft. De MSCI All-Country World Index, een maatstaf voor de aandelenkoersen in ontwikkelde en opkomende landen, daalde gemiddeld slechts met 1% sinds dat signaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content