In het begin van de week werden de financiële markten gedomineerd door de onverwachte mededeling van de Griekse premier Papandreou dat hij het Europese hulpplan in een referendum zou voorleggen aan de Griekse bevolking.

Dit plan viel uiteraard in slechte aarde bij de overige Europese leiders. Ook op de financiële markten - waar de euforie over het bereikte akkoord toch al aan het wegebben was - sloeg de onrust weer toe.

Later in de week kwamen de markten wat tot rust, mede door meevallende macro-economische indicatoren uit vooral de Verenigde Staten.

Toen op donderdag het referendum toch van tafel werd gehaald en bovendien de Europese Centrale Bank (ECB) de officiële rente met 0,25%-punt verlaagde tot 1,25% wisten de aandelenmarkten de helft van het eerder in de week opgelopen verlies weer goed te maken.

Per saldo verloren de meeste markten 2% tot 4,5%, waarbij vooral de Franse en Duitse markten hard werden geraakt. De AEX verloor uiteindelijk 2,7% op 304,50, nadat de index eerder in de week weer onder de 300 punten was gedoken.

Daarmee is het technisch beeld verslechterd. Een opwaarts doorbreken van de dalende trendlijn op circa 318 punten is nodig voor een verbetering ervan.

In het begin van de week werden de financiële markten gedomineerd door de onverwachte mededeling van de Griekse premier Papandreou dat hij het Europese hulpplan in een referendum zou voorleggen aan de Griekse bevolking. Dit plan viel uiteraard in slechte aarde bij de overige Europese leiders. Ook op de financiële markten - waar de euforie over het bereikte akkoord toch al aan het wegebben was - sloeg de onrust weer toe. Later in de week kwamen de markten wat tot rust, mede door meevallende macro-economische indicatoren uit vooral de Verenigde Staten. Toen op donderdag het referendum toch van tafel werd gehaald en bovendien de Europese Centrale Bank (ECB) de officiële rente met 0,25%-punt verlaagde tot 1,25% wisten de aandelenmarkten de helft van het eerder in de week opgelopen verlies weer goed te maken. Per saldo verloren de meeste markten 2% tot 4,5%, waarbij vooral de Franse en Duitse markten hard werden geraakt. De AEX verloor uiteindelijk 2,7% op 304,50, nadat de index eerder in de week weer onder de 300 punten was gedoken. Daarmee is het technisch beeld verslechterd. Een opwaarts doorbreken van de dalende trendlijn op circa 318 punten is nodig voor een verbetering ervan.