Maar er is meer. Vorige week vrijdag werden in de VS tegenvallende cijfers over het consumentenvertrouwen gepubliceerd. De Amerikaanse consument is een belangrijke factor voor het economisch herstel.

De Nikkei-index zette vanmorgen de toon met een slotverlies van ruim 3%. Inmiddels noteren ook de belangrijkste Europese aandelenindices al op een verlies van 2,5%.

Belangrijke verliesposten binnen de beursbarometers zijn onder meer de financiële aandelen. Een aantal faillissementen van Amerikaanse bankinstellingen geeft volgens analisten duidelijk aan dat de problemen in de sector nog niet helemaal opgelost zijn en dus wordt bij de eerste aanleiding winst genomen.

Dat gebeurt ook in de metaal- en oliesector. De vraag naar grondstoffen en het zwarte goud liggen bij een lagere economische groei ongetwijfeld ook lager en dus worden bedrijven die in deze sectoren actief zijn in de verkoop gezet.

Maar er is meer. Vorige week vrijdag werden in de VS tegenvallende cijfers over het consumentenvertrouwen gepubliceerd. De Amerikaanse consument is een belangrijke factor voor het economisch herstel. De Nikkei-index zette vanmorgen de toon met een slotverlies van ruim 3%. Inmiddels noteren ook de belangrijkste Europese aandelenindices al op een verlies van 2,5%. Belangrijke verliesposten binnen de beursbarometers zijn onder meer de financiële aandelen. Een aantal faillissementen van Amerikaanse bankinstellingen geeft volgens analisten duidelijk aan dat de problemen in de sector nog niet helemaal opgelost zijn en dus wordt bij de eerste aanleiding winst genomen. Dat gebeurt ook in de metaal- en oliesector. De vraag naar grondstoffen en het zwarte goud liggen bij een lagere economische groei ongetwijfeld ook lager en dus worden bedrijven die in deze sectoren actief zijn in de verkoop gezet.