Daarvoor is het belang van de rentekosten op de totale verlies- en winstrekening te beperkt. Bovendien gaat hij ook voorbij aan het feit dat de meeste bedrijven een overschot hebben aan liquiditeiten. Een stijgende rente zou dan juist gunstig zijn voor hun winst- en verliesrekening.

Kijken we nog eens naar de waardering van de Amerikaanse aandelen op basis van de S&P500 dan is deze nu met 17 ongeveer gelijk aan het niveau in juni 2007. Markten zijn daarna fors gedaald.

Het verschil is echter dat toen de rente veel hoger was dan nu.

Toen was er een rente van 5% voor tienjarige leningen. Nu is dat 2,75%. Natuurlijk is de verwachting dat de komende maanden de rente verder gaat stijgen maar de meeste analisten houden het toch wel bij een niveau van maximaal 3,5%.

Op basis hiervan kan niet worden gesteld dat de markten te duur zijn. Sterker nog de rente zal stijgen als de economie het goed doet. Dan zullen de bedrijfswinsten automatisch ook stijgen wat een dalende koerswinst verhouding geeft tenzij de aandelen verder stijgen.

Daarvoor is het belang van de rentekosten op de totale verlies- en winstrekening te beperkt. Bovendien gaat hij ook voorbij aan het feit dat de meeste bedrijven een overschot hebben aan liquiditeiten. Een stijgende rente zou dan juist gunstig zijn voor hun winst- en verliesrekening. Kijken we nog eens naar de waardering van de Amerikaanse aandelen op basis van de S&P500 dan is deze nu met 17 ongeveer gelijk aan het niveau in juni 2007. Markten zijn daarna fors gedaald. Het verschil is echter dat toen de rente veel hoger was dan nu. Toen was er een rente van 5% voor tienjarige leningen. Nu is dat 2,75%. Natuurlijk is de verwachting dat de komende maanden de rente verder gaat stijgen maar de meeste analisten houden het toch wel bij een niveau van maximaal 3,5%. Op basis hiervan kan niet worden gesteld dat de markten te duur zijn. Sterker nog de rente zal stijgen als de economie het goed doet. Dan zullen de bedrijfswinsten automatisch ook stijgen wat een dalende koerswinst verhouding geeft tenzij de aandelen verder stijgen.