Anderzijds bedroeg het rendement op Amerikaanse staatsobligaties op dat moment 6%. Nu brengen die obligaties nog 1,40-1,50%, terwijl de koers-winstverhouding van de S&P 500 14 bedraagt. Gemiddeld bedraagt het dividendrendement op aandelen nu 2%, dus meer dan dat op obligaties.

Alleen periode van deflatie kan obligaties blijven bevoordelen

Veel aandelen die al tientallen jaren op de beurs noteren hebben een dividendrendement van 3 tot 4%. Alles wijst er op dat aandelen in de komende jaren beter gaan presteren dan obligaties, de spanning tussen beide activaklassen is simpelweg te groot geworden.

Er is maar één scenario waarin obligaties beter kunnen blijven presteren dan aandelen en dat is in een deflatiescenario. In een dergelijk scenario duikt de economie in een diep dal en gaan de bedrijfswinsten zodoende onder druk komen te staan.

Beleggers gaan in dat geval veiligheid zoeken bij staatsobligaties. De kans is echter veel groter dat het obligatietijdperk achter de rug is en dat we opnieuw naar een aandelentijdperk gaan.

Anderzijds bedroeg het rendement op Amerikaanse staatsobligaties op dat moment 6%. Nu brengen die obligaties nog 1,40-1,50%, terwijl de koers-winstverhouding van de S&P 500 14 bedraagt. Gemiddeld bedraagt het dividendrendement op aandelen nu 2%, dus meer dan dat op obligaties.Alleen periode van deflatie kan obligaties blijven bevoordelen Veel aandelen die al tientallen jaren op de beurs noteren hebben een dividendrendement van 3 tot 4%. Alles wijst er op dat aandelen in de komende jaren beter gaan presteren dan obligaties, de spanning tussen beide activaklassen is simpelweg te groot geworden. Er is maar één scenario waarin obligaties beter kunnen blijven presteren dan aandelen en dat is in een deflatiescenario. In een dergelijk scenario duikt de economie in een diep dal en gaan de bedrijfswinsten zodoende onder druk komen te staan. Beleggers gaan in dat geval veiligheid zoeken bij staatsobligaties. De kans is echter veel groter dat het obligatietijdperk achter de rug is en dat we opnieuw naar een aandelentijdperk gaan.