Hetzelfde geld in iets mindere mate ook voor de belangrijkste deviezenparen en de rentes. Alhoewel hoop op meer monetaire injecties van de Fed en de ECB en nog heel wat andere centrale banken de euro wat omhood dreven en de spreads van Spanje en Italië over Duitsland wat naar beneden duwden.

Maar de komende dagen en weken gaat het dus om de knikkers. Na de Jackson Hole Speech van Ben Bernanke lijkt meer Amerikaanse QE vrijwel zeker. Vraag is hier nog of het om een bepaald bedrag of een "open" bedrag zal gaan met één of andere economische target, zoals bijvoorbeeld de werkloosheid onder een bepaald niveau.

Uitkomst in Europa nog een stuk onduidelijker

In Europe, waar er meer partijen aan de beslissingstafel zitten is de uitkomst volgens Philippe Gijsels nog een stuk onduidelijker, wat de uitkomst meteen ook tot voornaamste market mover bomdardeert.

Zal er nog een bijkomende renteverlaging komen? En vooral: hoe zit het met de aankopen vanoverheidspapier uit de periferie en onder welke modaliteiten en voorwaarden zal dat gebeuren?

Hier zijn nog heel wat onopgeloste vragen. Wat zal er bijvoorbeeld gebeuren met de senioriteit van het papier dat de ECB koopt? Zal dat nog steeds voorrang hebben op de andere obligatiehouders?

Enfin, genoeg om reikhalzend naar morgen uit te kijken. De kans is groot dat niet meeteen alle vragen een antwoord krijgen en dat de initiële marktreactie voor meer risicovolle activa wat negatief is.

Maar uiteindelijk ziet het er toch naar uit dat we aan de vooravond staan van nieuwe massieve liquiditeitsinjecties.

En als Augustus 2010 in die optiek een gids kan zijn, staan we dan misschien ook aan de vooravond van een betere periode voor de risico activa. De onzekerheid blijft groot, maar voorlopig blijft Gijsels de markt dan toch het voordeel van de twijfel geven.

Hetzelfde geld in iets mindere mate ook voor de belangrijkste deviezenparen en de rentes. Alhoewel hoop op meer monetaire injecties van de Fed en de ECB en nog heel wat andere centrale banken de euro wat omhood dreven en de spreads van Spanje en Italië over Duitsland wat naar beneden duwden. Maar de komende dagen en weken gaat het dus om de knikkers. Na de Jackson Hole Speech van Ben Bernanke lijkt meer Amerikaanse QE vrijwel zeker. Vraag is hier nog of het om een bepaald bedrag of een "open" bedrag zal gaan met één of andere economische target, zoals bijvoorbeeld de werkloosheid onder een bepaald niveau. Uitkomst in Europa nog een stuk onduidelijker In Europe, waar er meer partijen aan de beslissingstafel zitten is de uitkomst volgens Philippe Gijsels nog een stuk onduidelijker, wat de uitkomst meteen ook tot voornaamste market mover bomdardeert. Zal er nog een bijkomende renteverlaging komen? En vooral: hoe zit het met de aankopen vanoverheidspapier uit de periferie en onder welke modaliteiten en voorwaarden zal dat gebeuren? Hier zijn nog heel wat onopgeloste vragen. Wat zal er bijvoorbeeld gebeuren met de senioriteit van het papier dat de ECB koopt? Zal dat nog steeds voorrang hebben op de andere obligatiehouders? Enfin, genoeg om reikhalzend naar morgen uit te kijken. De kans is groot dat niet meeteen alle vragen een antwoord krijgen en dat de initiële marktreactie voor meer risicovolle activa wat negatief is. Maar uiteindelijk ziet het er toch naar uit dat we aan de vooravond staan van nieuwe massieve liquiditeitsinjecties. En als Augustus 2010 in die optiek een gids kan zijn, staan we dan misschien ook aan de vooravond van een betere periode voor de risico activa. De onzekerheid blijft groot, maar voorlopig blijft Gijsels de markt dan toch het voordeel van de twijfel geven.