• Er zijn tekenen dat er een Chinese liquiditeitsprobleem is: de Chinese overnight rate (de rente die banken gebruiken om elkaar geld te lenen) steeg enorm in juni, van 4% naar 13%. De beursgraadmeter Shanghai Composite verloor vorige maand liefst 15% en daalde tot het laagste niveau sinds januari 2009.

• De onzekerheid en zorgen over de economische groei hebben druk gezet op aandelenmarkten wereldwijd. Daarbij kwam dat de obligatiemarkten zeer volatiel waren, mede door de uitlatingen van Bernanke.

• Twee factoren suggereren dat de recente verkoopgolf op deze markten afloopt. Ten eerste lijkt het erop dat de Chinese centrale bank de liquiditeit express ingetoomd heeft om excessieve kredietverlening in te perken. De structurele economische groei blijft intact. Ook lijkt het erop dat de economische situatie in de VS beter is dan gedacht, anders zou de Fed immers niet overwegen om het monetaire verruimingsprogramma af te gaan bouwen. Ten slotte wijzen recente indicatoren erop dat in Europa de economie stabiliseert.

• De gematigde waarderingen en de recente koersdalingen kunnen ervoor zorgen dat aandelen weer vaste grond onder de voeten krijgen en bieden kansen voor de moedige belegger om te kopen. Maar investeerders op de obligatiemarkt krijgen nog flink wat tegenwind

• Er zijn tekenen dat er een Chinese liquiditeitsprobleem is: de Chinese overnight rate (de rente die banken gebruiken om elkaar geld te lenen) steeg enorm in juni, van 4% naar 13%. De beursgraadmeter Shanghai Composite verloor vorige maand liefst 15% en daalde tot het laagste niveau sinds januari 2009. • De onzekerheid en zorgen over de economische groei hebben druk gezet op aandelenmarkten wereldwijd. Daarbij kwam dat de obligatiemarkten zeer volatiel waren, mede door de uitlatingen van Bernanke. • Twee factoren suggereren dat de recente verkoopgolf op deze markten afloopt. Ten eerste lijkt het erop dat de Chinese centrale bank de liquiditeit express ingetoomd heeft om excessieve kredietverlening in te perken. De structurele economische groei blijft intact. Ook lijkt het erop dat de economische situatie in de VS beter is dan gedacht, anders zou de Fed immers niet overwegen om het monetaire verruimingsprogramma af te gaan bouwen. Ten slotte wijzen recente indicatoren erop dat in Europa de economie stabiliseert. • De gematigde waarderingen en de recente koersdalingen kunnen ervoor zorgen dat aandelen weer vaste grond onder de voeten krijgen en bieden kansen voor de moedige belegger om te kopen. Maar investeerders op de obligatiemarkt krijgen nog flink wat tegenwind