De tuimelperte van het aandeel volgde op de veroordeling van Samsung tot een schadevergoeding van ruim een miljard euro aan concurrent Apple voor schending van patenten. De jury in Californië had vrijdag geoordeeld dat Samsung gepatenteerde technologie van Apple gebruikt in zijn tablets en smartphones. Samsung gaat in beroep tegen het vonnis.

Beleggers vrezen dat het vonnis leidt tot een verbod op de verkoop van Samsung-smartphones en -tablets in de VS. Dat zou de verliezen voor Samsung nog fors doen oplopen.

Samsung en Apple hebben nog rechtszaken tegen elkaar lopen in de rest van de wereld. Tot nog toe waren uitspraken in die zaken vooral in het voordeel van Samsung of onbeslist, zoals in Australië, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Het punt is dat het niet eenvoudig is te oordelen over de centrale vraag of het bij de vermeende patentschendingen door Samsung wel gaat om patenteerbare zaken.

De schadevergoedingen die Samsung tot nog toe opgelegd kreeg, vormen geen onoverkomelijk probleem voor de groep, die 14 miljard euro in kas heeft. Dat kan veranderen als de rechter beslist ook de nieuwe Samsung-smartphone Galaxy S3, waarvan het design afwijkt van zijn voorgangers en de iPhone, te verbieden.

Cédric Boitte

www.accioz.be

De tuimelperte van het aandeel volgde op de veroordeling van Samsung tot een schadevergoeding van ruim een miljard euro aan concurrent Apple voor schending van patenten. De jury in Californië had vrijdag geoordeeld dat Samsung gepatenteerde technologie van Apple gebruikt in zijn tablets en smartphones. Samsung gaat in beroep tegen het vonnis.Beleggers vrezen dat het vonnis leidt tot een verbod op de verkoop van Samsung-smartphones en -tablets in de VS. Dat zou de verliezen voor Samsung nog fors doen oplopen. Samsung en Apple hebben nog rechtszaken tegen elkaar lopen in de rest van de wereld. Tot nog toe waren uitspraken in die zaken vooral in het voordeel van Samsung of onbeslist, zoals in Australië, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Het punt is dat het niet eenvoudig is te oordelen over de centrale vraag of het bij de vermeende patentschendingen door Samsung wel gaat om patenteerbare zaken.De schadevergoedingen die Samsung tot nog toe opgelegd kreeg, vormen geen onoverkomelijk probleem voor de groep, die 14 miljard euro in kas heeft. Dat kan veranderen als de rechter beslist ook de nieuwe Samsung-smartphone Galaxy S3, waarvan het design afwijkt van zijn voorgangers en de iPhone, te verbieden. Cédric Boittewww.accioz.be