De World Gold Council schatte eind 2011 dat er al 171.300 ton goud gedolven is, 76% van wat in totaal ontginbaar zou zijn.

De productie van de goudmijnen is sinds 2000 stabiel en zij produceren zo'n 2.600 ton per jaar. Goud zal altijd een zeldzaam edelmetaal blijven, wat een bodem legt onder de prijs . Maar hoe kunnen we die prijs bepalen? Wie koopt er goud?

Vraag volatiel

De vraag naar goud kunnen we in 4 categorieën onderbrengen: juwelen, industrie, beleggers en centrale bankiers.

Met de opkomst van een middenklasse in China, India en andere groeilanden is de vraag naar juwelen de laatste jaren toegenomen. Juwelen zijn goed voor ongeveer de helft van de totale vraag naar goud.

De World Gold Council schatte eind 2011 dat er al 171.300 ton goud gedolven is, 76% van wat in totaal ontginbaar zou zijn. De productie van de goudmijnen is sinds 2000 stabiel en zij produceren zo'n 2.600 ton per jaar. Goud zal altijd een zeldzaam edelmetaal blijven, wat een bodem legt onder de prijs . Maar hoe kunnen we die prijs bepalen? Wie koopt er goud?Vraag volatiel De vraag naar goud kunnen we in 4 categorieën onderbrengen: juwelen, industrie, beleggers en centrale bankiers. Met de opkomst van een middenklasse in China, India en andere groeilanden is de vraag naar juwelen de laatste jaren toegenomen. Juwelen zijn goed voor ongeveer de helft van de totale vraag naar goud.