Dat geldt voor zowel de VS als voor andere ontwikkelde landen. Deze factoren zijn: schuld/schuldafbouw, globalisering, technologie en demografie.

De Bijbelse metafoor van zeven vette jaren gevolgd door zeven magere jaren zijn heel toepasselijk wanneer je vaststelt dat de groeispurt van de ontwikkelde wereld decennia heeft geduurd. Er zijn mogelijk minstens tien jaar nodig om te herstellen.

PIMCO heeft een lijst van aan- en afraders gemaakt, gebaseerd op deze structurele veranderingen.

Aanraders zijn: grondstoffen als olie en goud, inflatiegekoppelde staatsobligaties, obligaties van hoge kwaliteit van lagere overheden (municipal bonds), en aandelen uit opkomende markten die niet in dollars zijn genoteerd.

Afraders zijn: langlopende staatsobligaties uit ontwikkelde landen (VS, VK, Duitsland), hoogrenderende (high-yield) obligaties, en aandelen van financiële dienstverleners zoals banken en verzekeraars.

Dat geldt voor zowel de VS als voor andere ontwikkelde landen. Deze factoren zijn: schuld/schuldafbouw, globalisering, technologie en demografie. De Bijbelse metafoor van zeven vette jaren gevolgd door zeven magere jaren zijn heel toepasselijk wanneer je vaststelt dat de groeispurt van de ontwikkelde wereld decennia heeft geduurd. Er zijn mogelijk minstens tien jaar nodig om te herstellen. PIMCO heeft een lijst van aan- en afraders gemaakt, gebaseerd op deze structurele veranderingen. Aanraders zijn: grondstoffen als olie en goud, inflatiegekoppelde staatsobligaties, obligaties van hoge kwaliteit van lagere overheden (municipal bonds), en aandelen uit opkomende markten die niet in dollars zijn genoteerd. Afraders zijn: langlopende staatsobligaties uit ontwikkelde landen (VS, VK, Duitsland), hoogrenderende (high-yield) obligaties, en aandelen van financiële dienstverleners zoals banken en verzekeraars.