Zo'n 80% van de Belgen vindt dat vastgoed sowieso een goede belegging is. Maar tegelijkertijd zegt 84% van de Belgen dat vastgoed kopen vandaag veel moeilijker is geworden dan tien jaar geleden. Huurders zijn vooral deze mening toegedaan, maar ook de jongeren zijn daarvan overtuigd.

Deze vaststellingen lopen gelijk met de ING-berekeningen van de betaalbaarheid van de Belgische woningmarkt, die al een paar jaar op een afnemende toegankelijkheid wijzen voor het gemiddelde Belgische gezin.

Huurder besteden een groter deel van hun inkomen aan huishuur
In zowat alle landen die in het onderzoek waren opgenomen, blijken huurders een groter deel van hun inkomen aan huishuur te besteden, dan huiseigenaars voor de maandelijkse afbetaling van hun woning moeten uittrekken.

Dat zou er volgens Peter Vanden Houte kunnen op wijzen dat in vele landen de huurmarkt wordt ingenomen door gezinnen die zich in feite geen eigen woning kunnen veroorloven.

In België beweert trouwens een derde van de huurders moeilijkheden te hebben met het betalen van de woonkosten. Dat is vooral het geval bij huurders boven de 55 jaar.

Zo'n 80% van de Belgen vindt dat vastgoed sowieso een goede belegging is. Maar tegelijkertijd zegt 84% van de Belgen dat vastgoed kopen vandaag veel moeilijker is geworden dan tien jaar geleden. Huurders zijn vooral deze mening toegedaan, maar ook de jongeren zijn daarvan overtuigd. Deze vaststellingen lopen gelijk met de ING-berekeningen van de betaalbaarheid van de Belgische woningmarkt, die al een paar jaar op een afnemende toegankelijkheid wijzen voor het gemiddelde Belgische gezin. Huurder besteden een groter deel van hun inkomen aan huishuur In zowat alle landen die in het onderzoek waren opgenomen, blijken huurders een groter deel van hun inkomen aan huishuur te besteden, dan huiseigenaars voor de maandelijkse afbetaling van hun woning moeten uittrekken. Dat zou er volgens Peter Vanden Houte kunnen op wijzen dat in vele landen de huurmarkt wordt ingenomen door gezinnen die zich in feite geen eigen woning kunnen veroorloven. In België beweert trouwens een derde van de huurders moeilijkheden te hebben met het betalen van de woonkosten. Dat is vooral het geval bij huurders boven de 55 jaar.