8 tips voor een duurzaam belastingvoordeel

© Getty Images/iStockphoto
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie op een duurzame manier zijn geld laat renderen, kan eveneens genieten van een belastingvoordeel. De vereniging FairFin heeft acht tips opgelijst hoe je een fiscaal voordeel kan opstrijken.

Investeren in een startende onderneming in jouw gemeente of een ontwikkelingsfonds of aandelen kopen van een erkende vennootschap met sociaal oogmerk. Het zijn maar enkele manieren om je geld op een duurzame manier te beleggen. “Duurzame financiële producten hoeven niet onder te doen voor de klassieke varianten”, laat FairFin weten. “Bovendien kunnen duurzame investeringen een aangenaam belastingvoordeel opleveren. Doorsluispraktijken en achterpoortjes komen er niet aan te pas.” De vereniging geeft acht tips om van een belastingvoordeel te genieten.

1. Spaarrekening

Ook wie zijn geld niet graag investeert kan een steentje bijdragen aan de maatschappij door een spaarrekening te openen bij Triodos of bij VDK (Spaarrekening Plus). Wie zijn spaarcenten toevertrouwt aan een van die twee bank kan erop rekenen dat zij dat geld investeren in duurzame projecten. “En net zoals bij de gewone spaarboekjes, genieten de klanten bij die banken van een fiscaal voordeel”, benadrukt FairFin.

Zo zijn de interesten op de spaarrekening tot 1.880 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Deze vrijstelling is per persoon en per financiële instelling. Wie meer interesten opstrijkt moet 15 procent roerende voorheffing betalen in plaats van de gebruikelijke 27 procent.

“Stel dat je 1 procen rente ontvangt, dan mag je een jaar lang 188.000 euro op een spaarrekening hebben staan zonder dat je op de ontvangen intresten roerende voorheffing moet betalen”, haalt FairFin aan. “Heb je een partner met wie je een gezamenlijke rekening deelt dan mag de opbrengst op die rekening 3.760 euro bedragen en mag je 376.000 euro op de spaarrekening hebben zonder dat je roerende voorheffing moet betalen.”

2. Aandelen cooperaties: dubbel voordeel

Wie in een duurzame coöperatie investeert geniet twee keer van een fiscaal voordeel”

Wie zijn geld liever actief investeert in een bedrijf, kan overwegen om een erkende coöperatie of een erkende vennootschap met sociaal oogmerk een financieel duwtje in de rug te geven. Ook hier geniet je als duurzame belegger van een fiscaal voordeel.

Fairfin legt uit: als particuliere belegger betaal je geen roerende voorheffing op de eerste schijf van 190 euro van het dividend. “Stel: je hebt van 2 erkende coöperaties elk voor 5.000 euro aan aandelen. Ze betalen elk 2,5 procent dividend (125 euro) uit. 190 van de 250 euro is vrijgesteld, op de resterende 60 euro betaal je 27 procent roerende voorheffing”, verduidelijkt de vereniging.

De coöperaties zullen zelf de verplichte roerende voorheffing inhouden op het bedrag boven de 190 euro. Wie investeert in meerdere duurzame coöperaties zal zelf het nodige rekenwerk moeten doen. Die dividenden moet je vanzelfsprekend dan ook aangeven aan de fiscus.

Wie investeert in een coöperatie dat een kleiner vennootschap is geniet van een extra fiscaal voordeel. Je moet dan namelijk minder roerende voorheffing betalen. Het eerste boekjaar betalen je wel de normale 27 procent roerende voorheffing op het dividend dat de coöperatie uitkeert. Maar het tweede jaar betalen je slechts 20 procent en vanaf het derde jaar nog maar 15 procent.

De vrijstelling is voor alle door de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC) erkende coöperaties, met uitzondering van coöperatieve participatievennootschappen.

3. Taxshelter voor beginnende bedrijven

Ook wie een startende onderneming wil helpen lanceren, geniet van een belastingvoordeel. Zo krijg je een eenmalige belastingvermindering van 30 procent voor kleine ondernemingen en 45 procent voor micro-ondernemingen. De ondernemingen mogen maximaal 250.000 euro ophalen op die manier.

  • •Een onderneming is klein wanneer ze aan twee van deze drie voorwaarden voldoet: hoogstens 50 medewerkers; 9 miljoen euro jaaromzet (7,3 miljoen vóór 1 januari 2016); een balanstotaal van 4,5 miljoen euro (3,65 miljoen vóór 1 januari 2016).
  • •Micro-ondernemingen moeten aan twee van de volgende drie voorwaarden voldoen: hoogstens 10 medewerkers; een maximale omzet van 700.000 euro; een jaarlijks balanstotaal van 350.000 euro.

Al moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen eer je een extraatje krijgt van de fiscus. Om te beginnen mag je je aandelen binnen de vier jaar niet van de hand doen. Doe je dat wel, dan krijg je een belastingvermeerdering. Daarenboven mag je maximaal 100.000 euro investeren en mag je geen bestuurslid of directeur van de onderneming zijn.

4. Aandelen van een ontwikkelingsfonds

Wie het liever wat verder van huis zoekt, kan aankloppen bij Alterfin of Incofin. Dat zijn twee erkende ontwikkelingsfondsen die via microfinanciering kapitaal verzamelen en investeren in ontwikkelingslanden.

Als je als particulier investeert in aandelen van deze ontwikkelingsfondsen krijg je een éénmalige belastingvermindering van 5 procent van je investering. Met een minimum van 380 euro en een maximum van 5 procent op 6400 euro. Om van het fiscaal voordeel te genieten, moet je de aandelen minstens vijf jaar in je bezig houden.

5. Winwinleningen

De zogenaamde winwinlening is dan weer de ideale investering voor wie zijn geld wil investeren in een onderneming dicht bij huis. Wie als vriend, kennis of familielid een lening toekent aan een bedrijf kan daar een jaarlijkse belastingkrediet van 2,5 procent op het openstaand kapitaal van ontvangen.

FairFin benadrukt dat je als investeerder enigzins beschermd bent tegen mogelijk kapitaalverlies. “Als de kredietnemer niet kan terugbetalen, kan je bovendien 30 procent van het nog verschuldigde bedrag terugkrijgen via een eenmalige belastingvermindering”, klinkt het. Al moet je wel aan een resem voorwaarden voldoen als een aanspraak wil maken op die voordelen. Zo mag je maximaal 50.000 euro uitlenen aan een klein-of middelgrote onderneming en moet de looptijd acht jaar bedragen. Je moet bovendien in Vlaanderen wonen en een aanvraag indienen bij PMV.

6. Renovatielening

Wie geld leent aan een familielid of kennis voor renovatiewerken aan een pand dat is geregistreerd als leegstaand, verwaarloosd, onbewoonbaar of ongeschikt, kan hiervoor een belastingvermindering krijgen. Eén van de voorwaarden is dat de lener (of een van de leners) er zelf voor minstens 8 jaar in gaat wonen.

Het fiscaal voordeel per kredietgever is beperkt tot 2,5 procent van het uitstaande kapitaal, met een maximum van 625 euro per jaar, en zolang de lener de woning als hoofdverblijfplaats heeft. Daarenboven kan je als lener genieten van een korting tot 30.000 euro van de heffingsgrondslag voor de registratierechten als je binnen de twee jaar in de woning trekt.

7. (Duurzaam) langetermijnsparen

Wie een duurzaam alternatief zoekt voor de typische tak21-verzekeringen, kan kiezen voor Belfius Life Plan-langetermijnsparen

Wie niet langer van een woonbonus geniet, of nog een woning moet kopen, kan overwegen om aan langetermijnsparen – via de zogenaamde tak21-verzekeringen – te doen. “Wie een duurzaam alternatief zoekt voor de typische tak21-verzekeringen, kan kiezen voor Belfius Life Plan-langetermijnsparen”, aldus Fairfin. “Dat plan wordt beheerd onform de ethische Portfolio21 principes”

Afhankelijk van je inkomen mag je maximaal tot 2.260 euro per jaar sparen om van een fiscaal voordeel te genieten. Daarop krijg je een belastingvoordeel van 30 procent of maximaal 678 euro.

Doorgaans is het de bedoeling dat je je kapitaal onaangeroerd laat tot aan een bepaalde leeftijd. Dat is afhankelijk van het type contract, maar meestal sluit je zo’n contract af tot je 65ste verjaardag. Wie in zo’n geval zijn geld voor zijn 60ste verjaardag aanspreekt, moet het fiscale voordeel terugbetalen aan de fiscus. Daarenboven zal de verzekeringsmaatschappij je extra kosten aanrekenen.

8. (Duurzaam) pensioensparen

Ook wie aan pensioensparen doet, kan een duurzame weg inslaan. Onder meer Belfius en DVV bieden pensioenspaarvarianten aan die duurzaamheidscriteria gebruiken. Volgens die criteria mogen de financiële instellingen niet in investeren in bedrijven die betrokken zijn bij een aantal maatschappelijk schadelijke praktijken.

De voordelen van pensioensparen zijn reeds bij het breed publiek gekend. Je mag elk jaar maximaal 940 euro in je belastingen inbrengen en net zoals bij langetermijnsparen geniet je van een belastingvoordeel van 30 procent. Bovendien kan je pensioensparen probleemloos combineren met langetermijnsparen of de woonbonus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content