Guillaume Menuet, econoom bij Citi, wijst er op dat Griekenland zonder een goed functionerende regering er waarschijnlijk niet in gaat slagen om aan de voorwaarden opgelegd door de troika bestaande uit EC, ECB en IMF, in het kader van het reddingsplan moeten voldoen.

Menuet wijst er op dat Griekenland in het kader van dat reddingsplan tegen eind juni bijkomende besparingen moet realiseren ter waarde van 7% van het BBP. De kansen dat Griekenland inderdaad op korte termijn een regering op de been gaat krijgen, lijken erg beperkt.

Grieken moeten niet op toegevingen rekenen

Zelfs met François Hollande als nieuwe Franse president hoeven de Grieken niet op veel toegevingen te rekenen. Menuet ziet daarom een grote kans dat de troika de betaling van de volgende schijf van het reddingsplan gaat uitstellen. Dat betekent dat de Grieken zonder geld dreigen te vallen.

Voor het tweede kwartaal van dit jaar is voorzien dat Griekenland in totaal 31,30 miljard euro aan steun mag ontvangen. Wordt die steun geschrapt, dan dreigen zowel de Griekse overheid als de Griekse banken zonder geld te vallen. In dat scenario zouden de Grieken worden gedwongen om de euro te verlaten, wat volgens Menuet vrij snel zou kunnen gebeuren.

Guillaume Menuet, econoom bij Citi, wijst er op dat Griekenland zonder een goed functionerende regering er waarschijnlijk niet in gaat slagen om aan de voorwaarden opgelegd door de troika bestaande uit EC, ECB en IMF, in het kader van het reddingsplan moeten voldoen. Menuet wijst er op dat Griekenland in het kader van dat reddingsplan tegen eind juni bijkomende besparingen moet realiseren ter waarde van 7% van het BBP. De kansen dat Griekenland inderdaad op korte termijn een regering op de been gaat krijgen, lijken erg beperkt. Grieken moeten niet op toegevingen rekenen Zelfs met François Hollande als nieuwe Franse president hoeven de Grieken niet op veel toegevingen te rekenen. Menuet ziet daarom een grote kans dat de troika de betaling van de volgende schijf van het reddingsplan gaat uitstellen. Dat betekent dat de Grieken zonder geld dreigen te vallen. Voor het tweede kwartaal van dit jaar is voorzien dat Griekenland in totaal 31,30 miljard euro aan steun mag ontvangen. Wordt die steun geschrapt, dan dreigen zowel de Griekse overheid als de Griekse banken zonder geld te vallen. In dat scenario zouden de Grieken worden gedwongen om de euro te verlaten, wat volgens Menuet vrij snel zou kunnen gebeuren.