Naast Spanje, blijkt Nederland het enige land in het onderzoek waar een meerderheid (56%) van de bevolking de woningprijzen terrein ziet prijsgeven in de komende 12 maanden.

In Italië houden de optimisten en de pessimisten over de evolutie van de huizenprijzen elkaar min of meer in evenwicht. In België, Oostenrijk en Luxemburg, waar de prijzen al duur bevonden worden, denkt volgens Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België, toch nog altijd een meerderheid van de bevolking dat vastgoed in het komende jaar verder in waarde zal toenemen.

Minder liquide vastgoedmarkten

Het is in dit verband ook interessant om vast te stellen dat in de markten waar de huizenprijzen onder druk staan, de vastgoedmarkt minder liquide wordt. In Italië en Spanje denkt meer dan 50% van de volwassenen dat er in de komende 12 maanden minder woningen zullen verkocht worden.

Meer transacties verwacht

Ook in Nederland verwacht een relatieve meerderheid van de bevolking dat de vastgoedmarkt in de komende 12 maanden op een lager pitje zal staan. In België ziet 47% volgens Peter Vanden Houte van de ondervraagden meer transacties, terwijl 16% de vastgoedactiviteit ziet afnemen.

Het is opmerkelijk dat 46% van de ondervraagde Europeanen akkoord gaat met de stelling dat huizenprijzen nooit zakken. In België gaat het zelfs om 51% van de bevolking.

De jongere bevolking (-25 jaar) en de Vlamingen hebben daar iets meer twijfels bij dan de rest van de Belgen. In Spanje, waar de woningprijzen dalen, denkt toch nog steeds 25% van de bevolking dat vastgoed nooit in waarde kan dalen.

In Groot-Brittannië en de VS, waar men in het verleden is geconfronteerd met grote neerwaartse correcties van de huizenprijzen, blijkt respectievelijk slechts 17% en 9% van de ondervraagden te geloven dat de zwaartekracht nooit vat heeft op de woningprijzen.

Naast Spanje, blijkt Nederland het enige land in het onderzoek waar een meerderheid (56%) van de bevolking de woningprijzen terrein ziet prijsgeven in de komende 12 maanden. In Italië houden de optimisten en de pessimisten over de evolutie van de huizenprijzen elkaar min of meer in evenwicht. In België, Oostenrijk en Luxemburg, waar de prijzen al duur bevonden worden, denkt volgens Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België, toch nog altijd een meerderheid van de bevolking dat vastgoed in het komende jaar verder in waarde zal toenemen. Minder liquide vastgoedmarkten Het is in dit verband ook interessant om vast te stellen dat in de markten waar de huizenprijzen onder druk staan, de vastgoedmarkt minder liquide wordt. In Italië en Spanje denkt meer dan 50% van de volwassenen dat er in de komende 12 maanden minder woningen zullen verkocht worden. Meer transacties verwacht Ook in Nederland verwacht een relatieve meerderheid van de bevolking dat de vastgoedmarkt in de komende 12 maanden op een lager pitje zal staan. In België ziet 47% volgens Peter Vanden Houte van de ondervraagden meer transacties, terwijl 16% de vastgoedactiviteit ziet afnemen. Het is opmerkelijk dat 46% van de ondervraagde Europeanen akkoord gaat met de stelling dat huizenprijzen nooit zakken. In België gaat het zelfs om 51% van de bevolking. De jongere bevolking (-25 jaar) en de Vlamingen hebben daar iets meer twijfels bij dan de rest van de Belgen. In Spanje, waar de woningprijzen dalen, denkt toch nog steeds 25% van de bevolking dat vastgoed nooit in waarde kan dalen. In Groot-Brittannië en de VS, waar men in het verleden is geconfronteerd met grote neerwaartse correcties van de huizenprijzen, blijkt respectievelijk slechts 17% en 9% van de ondervraagden te geloven dat de zwaartekracht nooit vat heeft op de woningprijzen.