Begin dit jaar waren analisten van mening dat bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit (investment grade) kwetsbaar waren. Gezien hun zeer lage rendementen leken ze af te stevenen op een groot verlies wanneer de rente zou stijgen. Toch heeft de meerderheid van de beleggingsfondsen in deze categorie goed gepresteerd, met een gemiddeld rendement boven 5 procent. Voor beleggers zijn er verschillende redenen om deze beleggingsklasse in portefeuille te houden.

1. De rente kan nog geruime tijd zeer laag blijven

Het ziet er naar uit dat de rente op staatsobligaties nog geruime tijd laag zullen blijven. Zoals de voorbije weken bleek blijft de Europese economische groei zeer fragiel. De Europese Centrale Bank zal zich daarom blijven focussen op het stimuleren van de economische activiteit om deflatie af te wenden. Dit betekent dat ook de rente nog lang laag zal blijven.

2. Deflatie is goed voor obligaties

Hoewel deflatie op lange termijn schadelijk is, vormt ze op zich niet noodzakelijk een probleem voor de belegger in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Indien de prijzen bijvoorbeeld met 1 procent dalen, dan bedraagt het reële rendement van een obligatie met een coupon van 2 procent 3 procent.

3. Aantrekkelijke segmenten

Binnen de Europese bedrijfsobligaties zijn er nog enkele aantrekkelijk gewaardeerde segmenten. De schulden uit de europeriferie en bankschulden noteren bijvoorbeeld nog altijd met een korting op andere landen en bedrijfssectoren.

Beleggingsfondsen

De markt voor individuele bedrijfsobligaties is moeilijk toegankelijk voor kleine beleggers. De minimum inleg voor nieuwe uitgiftes bedraagt al snel 50 à 100.000 euro. Via een beleggingsfonds kan je alvast vermijden dat je beleggingsportefeuille al te zeer blootgesteld is aan een klein aantal bedrijven.

In België zijn er een vijftigtal fondsen beschikbaar in dit segment. Binnen het thema bankschulden zette EdR Signatures Financial Bonds (ISIN-code: FR0011034495) de beste historische prestatie neer. Indien een ruimer spectrum in beschouwing wordt genomen (alle bedrijfssectoren), dan tekent R Euro Credit (ISIN-code: FR0007008750) voor de beste prestatie. Het voorbije decennium realiseerde het een jaarlijks rendement van minstens 7 procent, inclusief dus de financiële crisis van 2008. (FD)

Begin dit jaar waren analisten van mening dat bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit (investment grade) kwetsbaar waren. Gezien hun zeer lage rendementen leken ze af te stevenen op een groot verlies wanneer de rente zou stijgen. Toch heeft de meerderheid van de beleggingsfondsen in deze categorie goed gepresteerd, met een gemiddeld rendement boven 5 procent. Voor beleggers zijn er verschillende redenen om deze beleggingsklasse in portefeuille te houden.Het ziet er naar uit dat de rente op staatsobligaties nog geruime tijd laag zullen blijven. Zoals de voorbije weken bleek blijft de Europese economische groei zeer fragiel. De Europese Centrale Bank zal zich daarom blijven focussen op het stimuleren van de economische activiteit om deflatie af te wenden. Dit betekent dat ook de rente nog lang laag zal blijven.Hoewel deflatie op lange termijn schadelijk is, vormt ze op zich niet noodzakelijk een probleem voor de belegger in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Indien de prijzen bijvoorbeeld met 1 procent dalen, dan bedraagt het reële rendement van een obligatie met een coupon van 2 procent 3 procent.Binnen de Europese bedrijfsobligaties zijn er nog enkele aantrekkelijk gewaardeerde segmenten. De schulden uit de europeriferie en bankschulden noteren bijvoorbeeld nog altijd met een korting op andere landen en bedrijfssectoren.De markt voor individuele bedrijfsobligaties is moeilijk toegankelijk voor kleine beleggers. De minimum inleg voor nieuwe uitgiftes bedraagt al snel 50 à 100.000 euro. Via een beleggingsfonds kan je alvast vermijden dat je beleggingsportefeuille al te zeer blootgesteld is aan een klein aantal bedrijven.In België zijn er een vijftigtal fondsen beschikbaar in dit segment. Binnen het thema bankschulden zette EdR Signatures Financial Bonds (ISIN-code: FR0011034495) de beste historische prestatie neer. Indien een ruimer spectrum in beschouwing wordt genomen (alle bedrijfssectoren), dan tekent R Euro Credit (ISIN-code: FR0007008750) voor de beste prestatie. Het voorbije decennium realiseerde het een jaarlijks rendement van minstens 7 procent, inclusief dus de financiële crisis van 2008. (FD)